Opcje drukowania:

CIASTO Z MORELAMI Z MĄKI ORKISZOWEJ

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania50 minutCzas całkowity1 godzina

 350 g mąki orkiszowej (niepełne 3 szklanki)
 300 g jogurtu lub maślanki
 ½ łyżeczka sody
 3 jajka
 100 g oleju (pół szklanki)
 50 g erytrolu, ksylitolu lub cukru
 3 morele (lub inne owoce)
1

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia lub sodą i wymieszaj łyżką lub mikserem z pozostałymi składnikami.

2

Przelej do wyłożonej papierem formy.

3

Wierzch posyp owocami.

4

Morele (śliwki) umyj i osusz, wyjmij pestki i pokrój w dowolny sposób – na połówki lub mniejsze cząstki. Z truskawek oderwij szypułki i przekrój ew. na połówki. Wiśnie lub czereśnie tylko wydryluj. Borówkami, malinami, porzeczkami lub jagodami po prostu posypać wierzch ciasta.

5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 40 – 50 minut (do suchego patyczka).

6

Wystudź ciasto w formie.