CZEKOLADOWE MUFFINY BEZ GLUTENU – NAJLEPSZE!

Porcje

Kruche, mocno czekoladowe, słodkie, ale przełamane kwaskowatym posmakiem owoców. Te muffinki są przepyszne, szybkie i niezwykle proste w produkcji. Do ich wypieku ubrudzisz jedną miskę i łyżkę! Nawet mikser nie jest potrzebny. Zróbcie sobie na weekend! 

Piekłam je już wiele razy – zdecydowanie są u mnie w domu hitem! Poza jeżynowym sezonem używam ulubionych owoców – mrożonych lub sezonowych, świeżych. W tych babeczkach testowałam już truskawki, maliny, borówki oraz pokrojone w kostkę jabłko. Na pewno najlepsze tu będą owoce lekko kwaskowate! 

Muffiny są bez glutenu i bez laktozy.

składniki

 200 g mąki jaglanej
 200 g gorzkiej czekolady (minimum 60 %)
 120 g masła klarowanego (może być olej kokosowy, jeśli ktoś lubi)
 4 jaja
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 4 łyżki stołowe cukru
 owoce (jeżyny/maliny/borówki/jagody po kilka sztuk na muffinkę lub pokrojone jabłko/gruszka)

sposób wykonania

1

Czekoladę rozpuść z masłem lub olejem oraz cukrem w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą i masłem stawiamy na garnku z gotującą się wodą).

2

Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej masy wbijaj stopniowo jaja dodając na przemian przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub mikserem.

3

Ostrożnie przekładaj ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Do każdej foremki włóż kilka jeżyn lub innych owoców (jagody, maliny, borówki amerykańskie, cząstki kwaśnego i twardego jabłka).

4

Piecz 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

5

Jeśli nie dysponujesz mąką jaglaną możesz zrobić ją samodzielnie. Upraż na suchej patelni odważoną porcję kaszy jaglanej i po wystudzeniu zmiel ją w młynku do kawy.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 15


Ilość na porcję
Kalorie 220
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 13.1g21%
Cholesterol 73mg25%
Węglowodany 22g8%
Błonnik 1.6g7%
Białko 4.4g9%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g mąki jaglanej
 200 g gorzkiej czekolady (minimum 60 %)
 120 g masła klarowanego (może być olej kokosowy, jeśli ktoś lubi)
 4 jaja
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 4 łyżki stołowe cukru
 owoce (jeżyny/maliny/borówki/jagody po kilka sztuk na muffinkę lub pokrojone jabłko/gruszka)

Wskazówki

1

Czekoladę rozpuść z masłem lub olejem oraz cukrem w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą i masłem stawiamy na garnku z gotującą się wodą).

2

Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej masy wbijaj stopniowo jaja dodając na przemian przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub mikserem.

3

Ostrożnie przekładaj ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Do każdej foremki włóż kilka jeżyn lub innych owoców (jagody, maliny, borówki amerykańskie, cząstki kwaśnego i twardego jabłka).

4

Piecz 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

5

Jeśli nie dysponujesz mąką jaglaną możesz zrobić ją samodzielnie. Upraż na suchej patelni odważoną porcję kaszy jaglanej i po wystudzeniu zmiel ją w młynku do kawy.

CZEKOLADOWE MUFFINY BEZ GLUTENU – NAJLEPSZE!