DOMOWA GRANOLA BEZ GLUTENU

Porcje1 Porcja

Granola, to coś co pojawia się w moim menu na wiosnę i zostaje aż do końca lata! Z jogurtem, jako dodatek do owoców albo jako przekąska – ot tak, na sucho! Słoik takiej mieszanki, to także dobry pomysł na prezent dla jakiegoś łasucha!

Zazwyczaj piekę płatki owsiane z zarodkami i otrębami, dziś postanowiłam zrobić granolę z miksu kasz. Na tapetę wzięłam swoją ulubioną jaglankę (można ją zastąpić np. nieprażoną gryczaną) oraz tajemniczą canihuę z paczki od BadaPak. Do tego to co akurat miałam w szafce, czyli orzechy pekan, migdały, owoce goji i śliwki suszone, jednak te elementy mieszanki można modyfikować wedle gustu oraz zawartości szafek kuchennych! Efekt przerósł moje oczekiwania – granola jest pyszna! Canihua jest dość wyrazista w smaku i nadaje przyjemny orzechowy posmak całej mieszance, do tego bardzo przyjemnie chrupie między zębami.

A jej wartość odżywcza??
Jest bardzo zbliżona do wartości odżywczych komosy, czyli mnóstwo białka wysokiej wartości, sporo żelaza oraz kwasu foliowego, do tego błonnik i brak glutenu! Naprawdę warto się z nią zaprzyjaźnić!

 100 g kaszy canihua
 100 g kaszy jaglanej
 1 garść ulubionych owoców suszonych
 2 garście ulubionych orzechów
 30 g melasy z buraków cukrowych lub karobu

1

Obie kasze płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody, a następnie lekko studzimy.

2

W tym czasie płuczemy owoce suszone – większe kroimy w paski – rodzynki, owoce goji czy żurawinę tylko płuczemy.

3

Migdały i inne orzechy można lekko posiekać.

4

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z melasą i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C mieszając od czasu do czasu.

6

Następnie studzimy i zamykamy w słoiku.

Składniki

 100 g kaszy canihua
 100 g kaszy jaglanej
 1 garść ulubionych owoców suszonych
 2 garście ulubionych orzechów
 30 g melasy z buraków cukrowych lub karobu

Wskazówki

1

Obie kasze płuczemy i gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody, a następnie lekko studzimy.

2

W tym czasie płuczemy owoce suszone – większe kroimy w paski – rodzynki, owoce goji czy żurawinę tylko płuczemy.

3

Migdały i inne orzechy można lekko posiekać.

4

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z melasą i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5

Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C mieszając od czasu do czasu.

6

Następnie studzimy i zamykamy w słoiku.

DOMOWA GRANOLA BEZ GLUTENU