Opcje drukowania:

DOMOWA KOSTKA ROSOŁOWA

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania3 godzinyCzas całkowity3 godziny 20 minut

 10 sztuk liści laurowych
 1 łyżeczka ziela angielskiego
 1 łyżki stołowe pieprzu ziarnistego (u mnie był kolorowy, ale sam czarny też będzie OK)
 10 łyżki stołowe soli
 spora garść świeżego (sic!) lubczyku razem z łodygami, kilka gałązek rozmarynu, duży pęczek natki pietruszki
 5 ząbków czosnku
 10 średnich marchewek
 ½ selera korzeniowego
 selera korzeniowego
 2 korzenie pietruszki
 ½ kg pomidorów
 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
 wody
 1 garść suszonych grzybków
 kawałek korzenia imbiru
1

Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby zmiel na pył (w młynku do kawy, malakserze itp.).

2

Wszystkie warzywa umyj i obierz, świeże zioła umyj i osusz, a następnie warzywa zetrzyj na drobnej tarce, a zioła posiekaj lub wszystko zmiksuj w maszynce do mielenia mięsa.

3

Warzywa wymieszaj ze zmielonymi w młynku przyprawami i przełóż do garnka o grubym dnie, zalej wodą, dodaj oliwę oraz sól i doprowadź do wrzenia, dość często mieszając. Smaż całość bez przykrycia około godziny – pilnując, aby się nie przypaliło.

4

Gotową pastę przełóż do wyparzonych słoiczków i zamknij szczelnie. A jeśli jesteś przyzwyczajony/przyzwyczajona do formy „kostek” – zapakuj pastę do silikonowej tacki na kostki lodu i zamroź!

5

Przechowuj w lodówce, nawet do 3-4 miesięcy.

6

Do przyprawienia zupy używaj 1-2 łyżeczek. Chcąc otrzymać „gorący kubek” zalej szklanką gorącej wody łyżeczkę pasty.