Opcje drukowania:

DŻEM TRUSKAWKOWY – PRZEPIS BEZ CUKRU

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania3 godzinyCzas całkowity3 godziny 20 minut

 2 kg truskawek – dojrzałych, słodkich, nie nadpsutych
 1 szczypta soli
 2 łyżki stołowe naturalnej pektyny jabłkowej
1

Truskawki myjemy pod lodowatą wodą i obrywamy szypułki.

2

Wkładamy do garnka i dosypujemy szczyptę soli.

3

Dusimy aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną. W zależności od konsystencji jaką chcemy osiągnąć będzie to trwało od 30 minut do nawet 3 godzin (jeśli wolisz dżem gęstszy, o bardziej jednolitej konsystencji).

4

W trakcie duszenia szykujemy słoiki – myjemy, wyparzamy i sprawdzamy czy wszystkie zakrętki pasują.

5

Jeśli używamy pektyny – stosujemy ją wg. instrukcji na opakowaniu. Ja zazwyczaj odlewam trochę soku, który wypuściły owoce i rozprowadzam w nim odmierzoną ilość proszku. Dolewam całość do garnka z dżemem i dokładnie mieszam (jeśli zrobią się grudki używam blendera).

6

Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoików i dokładnie zakręcamy.

7

I teraz są dwie metody – albo dla większej pewności pasteryzujemy albo zdajemy się na los i po prostu odwracamy do góry dnem, przykrywamy grubym kocem i trzymamy tak aż do wystudzenia. Ja dżemy bez cukru zawsze pasteryzuję!

pasteryzacja
8

Pasteryzacja polega na podgrzaniu zakręconych słoików wraz z zawartością do temp. 85 – 90 st. C (w środku słoika). Ten proces ma na celu zabezpieczyć nasze przetwory przed kontaktem z powietrzem oraz drobnoustrojami, które mogły dostać się do środka w trakcie przygotowywania i nakładania przetworów.

Najprostsza wg. mnie metoda pasteryzacji, to ta „na sucho” czyli w piekarniku. Uwaga, ta metoda nie jest przeznaczona dla weków, czyli słoików ze szklanym wieczkiem i gumką (jak na zdjęciu poniżej).

pasteryzacja krok po kroku
9

Zakręcone słoiki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika (gorące słoiki do gorącego, zimne do zimnego).

10

Słoiki pasteryzujemy około 30 minut w temperaturze 100 – 130 st. C

11

Wyłączamy piekarnik, słoiki wyjmujemy jak są już ostudzone.

12

Zimne słoiki podpisujemy i chowamy głęboko.