GOŁĄBKI Z RYŻEM I WARZYWAMI

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania30 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 30 minut

Gołąbków mi się zachciało. Wieki całe nie jadłam! Klasykę gatunku zamieniłam jednak na klasykę wege! Zmieszałam tym razem ryż basmati, soczewicę i warzywa, które akurat znalazłam w kuchni (u mnie była to włoszczyzna, ale Ty z powodzeniem możesz dodać inny zestaw warzyw – drobno pokrojoną cukinię, paprykę, selera albo resztkę dyni). Doprawiłam na ostro i… mało brakowało, abym zjadła całość jeszcze bez kapusty!

Pyszne, bardzo aromatyczne, wyraziste i lekkie. Z intensywnie pomidorowym sosem smakują naprawdę wyśmienicie!

składniki

 1 mała główka kapusty (około 20 liści)
 2 marchewki
 1 pietruszka
 1 biała część pora
 1 cebula
 1 pęczek natki pietruszki
 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
 1 szklanka suchego ryżu lub ulubionej kaszy
 ½ szklanka suchej soczewicy
 1 łyżki stołowe oleju
 ½ l passaty pomidorowej
 sól, pieprz, ostra papryka, suszony koperek i inne ulubione przyprawy

sposób wykonania

1

Marchewki i pietruszkę (surowe) obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2

Pora i cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce oleju.

3

Natkę pietruszki posiekaj.

4

Ryż ugotuj al dente razem z soczewicą w lekko osolonej wodzie (ja dałam zieloną soczewicę, ale czerwona też będzie pasowała – pamiętaj tylko, że czerwona gotuje się znacznie krócej – dorzuć ją do ryżu jak będzie pół twardy).

5

Wszystkie składniki, łącznie z groszkiem odsączonym z zalewy wymieszaj w misce i dopraw do smaku wedle upodobania. Ja zrobiłam dość ostre nadzienie dodając sporo pieprzu i ostrej papryki, do tego suszony koper i trochę soli.

6

Odstaw nadzienie na bok, aby się przegryzło.

7

W tym czasie przygotuj kapustę. Ostrym nożem wykrój głąb i natnij liście u podstawy.

8

Wsadź kapustę do garnka z gotującą się wodą. Gotuj dłuższą chwilę aż wierzchnie liście będą same odchodziły.

9

Wyjmij kapustę i oderwij delikatnie wierzchnie liście. Włóż z powrotem kapustę do garnka z wodę, postępuj tak aż otrzymasz odpowiednią ilość liści.

10

Oderwij jeszcze 2-3 listki do wyłożenia garnka, resztkę kapusty możesz posiekaj drobno do farszu. Nie wylewaj wody po gotowaniu kapusty, przyda się do sosu.

11

Farsz zawijaj w liście i układaj ciasno w garnku wyłożonym liśćmi kapusty.

12

Zalej wodą z gotowania kapusty, dodaj listek laurowy i ziele i na maleńkim gazie doprowadź do wrzenia. Gotuj około 10-15 minut, po czym zalej gołąbki przecierem pomidorowym i od momentu wrzenia duś kolejny kwadrans (max 30 minut).

13

Najlepiej smakują odgrzane następnego dnia.

14

ps. jeśli zostanie Ci farszu zjedz na ciepło (podgrzany na patelni) lub dodaj jajko (kleik z siemienia w wersji vegan) i upiecz w formie pasztetu!!!

 

Składniki

 1 mała główka kapusty (około 20 liści)
 2 marchewki
 1 pietruszka
 1 biała część pora
 1 cebula
 1 pęczek natki pietruszki
 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
 1 szklanka suchego ryżu lub ulubionej kaszy
 ½ szklanka suchej soczewicy
 1 łyżki stołowe oleju
 ½ l passaty pomidorowej
 sól, pieprz, ostra papryka, suszony koperek i inne ulubione przyprawy

Wskazówki

1

Marchewki i pietruszkę (surowe) obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2

Pora i cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce oleju.

3

Natkę pietruszki posiekaj.

4

Ryż ugotuj al dente razem z soczewicą w lekko osolonej wodzie (ja dałam zieloną soczewicę, ale czerwona też będzie pasowała – pamiętaj tylko, że czerwona gotuje się znacznie krócej – dorzuć ją do ryżu jak będzie pół twardy).

5

Wszystkie składniki, łącznie z groszkiem odsączonym z zalewy wymieszaj w misce i dopraw do smaku wedle upodobania. Ja zrobiłam dość ostre nadzienie dodając sporo pieprzu i ostrej papryki, do tego suszony koper i trochę soli.

6

Odstaw nadzienie na bok, aby się przegryzło.

7

W tym czasie przygotuj kapustę. Ostrym nożem wykrój głąb i natnij liście u podstawy.

8

Wsadź kapustę do garnka z gotującą się wodą. Gotuj dłuższą chwilę aż wierzchnie liście będą same odchodziły.

9

Wyjmij kapustę i oderwij delikatnie wierzchnie liście. Włóż z powrotem kapustę do garnka z wodę, postępuj tak aż otrzymasz odpowiednią ilość liści.

10

Oderwij jeszcze 2-3 listki do wyłożenia garnka, resztkę kapusty możesz posiekaj drobno do farszu. Nie wylewaj wody po gotowaniu kapusty, przyda się do sosu.

11

Farsz zawijaj w liście i układaj ciasno w garnku wyłożonym liśćmi kapusty.

12

Zalej wodą z gotowania kapusty, dodaj listek laurowy i ziele i na maleńkim gazie doprowadź do wrzenia. Gotuj około 10-15 minut, po czym zalej gołąbki przecierem pomidorowym i od momentu wrzenia duś kolejny kwadrans (max 30 minut).

13

Najlepiej smakują odgrzane następnego dnia.

14

ps. jeśli zostanie Ci farszu zjedz na ciepło (podgrzany na patelni) lub dodaj jajko (kleik z siemienia w wersji vegan) i upiecz w formie pasztetu!!!

GOŁĄBKI Z RYŻEM I WARZYWAMI