GOŁĄBKI Z RYŻEM I WARZYWAMI

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania30 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 30 minut

Niby mam dość kapusty po świętach, a jednak… gołąbków mi się zachciało. Klasykę gatunku zamieniłam jednak na klasykę wege! Zmieszałam tym razem ryż basmati, soczewicę i warzywa, które akurat znalazłam w kuchni (u mnie była to włoszczyzna, ale Ty z powodzeniem możesz dodać inny zestaw warzyw – drobno pokrojoną cukinię, paprykę, selera albo resztkę dyni). Doprawiłam na ostro i… mało brakowało, abym zjadła całość jeszcze bez kapusty!

Pyszne, bardzo aromatyczne, wyraziste i lekkie. Z intensywnie pomidorowym sosem smakują naprawdę wyśmienicie!

składniki

 1 mała główka kapusty (około 20 liści)
 2 marchewki
 1 pietruszka
 1 biała część pora
 1 cebula
 1 pęczek natki pietruszki
 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
 1 szklanka suchego ryżu lub ulubionej kaszy
 ½ szklanka suchej soczewicy
 1 łyżki stołowe oleju
 ½ l passaty pomidorowej
 sól, pieprz, ostra papryka, suszony koperek i inne ulubione przyprawy

sposób wykonania

1

Marchewki i pietruszkę (surowe) obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2

Pora i cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce oleju.

3

Natkę pietruszki posiekaj.

4

Ryż ugotuj al dente razem z soczewicą w lekko osolonej wodzie (ja dałam zieloną soczewicę, ale czerwona też będzie pasowała – pamiętaj tylko, że czerwona gotuje się znacznie krócej – dorzuć ją do ryżu jak będzie pół twardy).

5

Wszystkie składniki, łącznie z groszkiem odsączonym z zalewy wymieszaj w misce i dopraw do smaku wedle upodobania. Ja zrobiłam dość ostre nadzienie dodając sporo pieprzu i ostrej papryki, do tego suszony koper i trochę soli.

6

Odstaw nadzienie na bok, aby się przegryzło.

7

W tym czasie przygotuj kapustę. Ostrym nożem wykrój głąb i natnij liście u podstawy.

8

Wsadź kapustę do garnka z gotującą się wodą. Gotuj dłuższą chwilę aż wierzchnie liście będą same odchodziły.

9

Wyjmij kapustę i oderwij delikatnie wierzchnie liście. Włóż z powrotem kapustę do garnka z wodę, postępuj tak aż otrzymasz odpowiednią ilość liści.

10

Oderwij jeszcze 2-3 listki do wyłożenia garnka, resztkę kapusty możesz posiekaj drobno do farszu. Nie wylewaj wody po gotowaniu kapusty, przyda się do sosu.

11

Farsz zawijaj w liście i układaj ciasno w garnku wyłożonym liśćmi kapusty.

12

Zalej wodą z gotowania kapusty, dodaj listek laurowy i ziele i na maleńkim gazie doprowadź do wrzenia. Gotuj około 10-15 minut, po czym zalej gołąbki przecierem pomidorowym i od momentu wrzenia duś kolejny kwadrans (max 30 minut).

13

Najlepiej smakują odgrzane następnego dnia.

14

ps. jeśli zostanie Ci farszu zjedz na ciepło (podgrzany na patelni) lub dodaj jajko (kleik z siemienia w wersji vegan) i upiecz w formie pasztetu!!!

 

Składniki

 1 mała główka kapusty (około 20 liści)
 2 marchewki
 1 pietruszka
 1 biała część pora
 1 cebula
 1 pęczek natki pietruszki
 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
 1 szklanka suchego ryżu lub ulubionej kaszy
 ½ szklanka suchej soczewicy
 1 łyżki stołowe oleju
 ½ l passaty pomidorowej
 sól, pieprz, ostra papryka, suszony koperek i inne ulubione przyprawy

Wskazówki

1

Marchewki i pietruszkę (surowe) obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2

Pora i cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce oleju.

3

Natkę pietruszki posiekaj.

4

Ryż ugotuj al dente razem z soczewicą w lekko osolonej wodzie (ja dałam zieloną soczewicę, ale czerwona też będzie pasowała – pamiętaj tylko, że czerwona gotuje się znacznie krócej – dorzuć ją do ryżu jak będzie pół twardy).

5

Wszystkie składniki, łącznie z groszkiem odsączonym z zalewy wymieszaj w misce i dopraw do smaku wedle upodobania. Ja zrobiłam dość ostre nadzienie dodając sporo pieprzu i ostrej papryki, do tego suszony koper i trochę soli.

6

Odstaw nadzienie na bok, aby się przegryzło.

7

W tym czasie przygotuj kapustę. Ostrym nożem wykrój głąb i natnij liście u podstawy.

8

Wsadź kapustę do garnka z gotującą się wodą. Gotuj dłuższą chwilę aż wierzchnie liście będą same odchodziły.

9

Wyjmij kapustę i oderwij delikatnie wierzchnie liście. Włóż z powrotem kapustę do garnka z wodę, postępuj tak aż otrzymasz odpowiednią ilość liści.

10

Oderwij jeszcze 2-3 listki do wyłożenia garnka, resztkę kapusty możesz posiekaj drobno do farszu. Nie wylewaj wody po gotowaniu kapusty, przyda się do sosu.

11

Farsz zawijaj w liście i układaj ciasno w garnku wyłożonym liśćmi kapusty.

12

Zalej wodą z gotowania kapusty, dodaj listek laurowy i ziele i na maleńkim gazie doprowadź do wrzenia. Gotuj około 10-15 minut, po czym zalej gołąbki przecierem pomidorowym i od momentu wrzenia duś kolejny kwadrans (max 30 minut).

13

Najlepiej smakują odgrzane następnego dnia.

14

ps. jeśli zostanie Ci farszu zjedz na ciepło (podgrzany na patelni) lub dodaj jajko (kleik z siemienia w wersji vegan) i upiecz w formie pasztetu!!!

GOŁĄBKI Z RYŻEM I WARZYWAMI