GORĄCA CZEKOLADA BEZ CUKRU

Kategoria, , , TrudnośćŁatwy

Porcje2 Porcje
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania10 minutCzas całkowity15 minut

Mrozu jak nie było tak nie ma, śniegu też… aura za oknem przypomina raczej wczesną wiosnę niż środek zimy. Ale nic to, gorąca czekolada w grudniu musi być. Moja jest gęsta, mocno kakaowa, z nutką kardamonu, jest słodka i… zdrowa! Można? Można! A jakże!

Dziś prezentuję Wam rewelacyjny przepis na gęstą i słodką daktyladę, czyli czekoladę bez cukru i bez czekolady...

Moja w wersji wegańskiej, bo na mleku owsianym!

składniki

 2 szklanki dowolnego mleka (krowie, owsiane, migdałowe, kokosowe itd.)
 1 czubata łyżka prawdziwego kakao (lub karobu)
 10 sztuk suszonych daktyli
 dowolne przyprawy: kardamon, mieszanka piernikowa, cynamon, wanilia, chilli…

sposób wykonania

1

Daktyle wydryluj (jeśli są z pestką), umyj i zalej mlekiem. Ich ilość uzależnij od tego jak słodki chcesz mieć napój.

2

Podgrzej powoli doprowadzając do wrzenia, dodaj resztę składników – kakao i przyprawy i zmiksuj całość dokładnie blenderem.

3

Całość możesz pogotować kilka minut, aby czekolada odparowała i nieco zgęstniała.

4

Przelej do filiżanek przez sitko, jeśli chcesz udekoruj kleksem bitej śmietany, otul się kocem, włącz muzykę, sięgnij po książkę i rozkoszuj się smakiem.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1 szklanka

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 233
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 7.3g12%
Węglowodany 36.4g13%
Błonnik 2.7g11%
Białko 6.3g13%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 szklanki dowolnego mleka (krowie, owsiane, migdałowe, kokosowe itd.)
 1 czubata łyżka prawdziwego kakao (lub karobu)
 10 sztuk suszonych daktyli
 dowolne przyprawy: kardamon, mieszanka piernikowa, cynamon, wanilia, chilli…

Wskazówki

1

Daktyle wydryluj (jeśli są z pestką), umyj i zalej mlekiem. Ich ilość uzależnij od tego jak słodki chcesz mieć napój.

2

Podgrzej powoli doprowadzając do wrzenia, dodaj resztę składników – kakao i przyprawy i zmiksuj całość dokładnie blenderem.

3

Całość możesz pogotować kilka minut, aby czekolada odparowała i nieco zgęstniała.

4

Przelej do filiżanek przez sitko, jeśli chcesz udekoruj kleksem bitej śmietany, otul się kocem, włącz muzykę, sięgnij po książkę i rozkoszuj się smakiem.

GORĄCA CZEKOLADA BEZ CUKRU