Opcje drukowania:

GORĄCA CZEKOLADA BEZ CUKRU

Porcje2 PorcjeCzas przygotowania5 minutCzas gotowania10 minutCzas całkowity15 minut

 2 szklanki dowolnego mleka (krowie, owsiane, migdałowe, kokosowe itd.)
 1 czubata łyżka prawdziwego kakao (lub karobu)
 10 sztuk suszonych daktyli
 dowolne przyprawy: kardamon, mieszanka piernikowa, cynamon, wanilia, chilli…
1

Daktyle wydryluj (jeśli są z pestką), umyj i zalej mlekiem. Ich ilość uzależnij od tego jak słodki chcesz mieć napój.

2

Podgrzej powoli doprowadzając do wrzenia, dodaj resztę składników – kakao i przyprawy i zmiksuj całość dokładnie blenderem.

3

Całość możesz pogotować kilka minut, aby czekolada odparowała i nieco zgęstniała.

4

Przelej do filiżanek przez sitko, jeśli chcesz udekoruj kleksem bitej śmietany, otul się kocem, włącz muzykę, sięgnij po książkę i rozkoszuj się smakiem.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1 szklanka

Porcje 2


Ilość na porcję
Kalorie 233
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 7.3g12%
Węglowodany 36.4g13%

Błonnik 2.7g11%
Białko 6.3g13%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.