GRYCZANE CIASTECZKA Z TAHINI

Kategoria, TrudnośćPośredni

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania30 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity45 minut

Niezwykle proste, z trzech składników (plus proszek do pieczenia), szybkie, smaczne i obłędnie kruche! Niczego więcej nie oczekuję od ciasteczek do kawy. Dziś będzie krótko! Ciasteczka z mąki gryczanej, to mój nowy hit.

Te ciasteczka to odpowiedź na weekendową ochotę na małe co nieco. Są niezwykle kruche i mocno sezamowe w smaku. Z wyraźną nutą gryki.

Jeśli nie pasują Wam takie klimaty – zamieńcie mąkę gryczaną na inną (owsianą lub pszenną pełnoziarnistą, jeśli nie musicie unikać glutenu). Tahini można natomiast zastąpić masłem orzechowym – klasycznym z fistaszków lub z nerkowców czy migdałów.

składniki

 150 g tahini
 ½ szklanka napoju roślinnego lub mleka
 ½ szklanka mąki gryczanej
 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 ewentualnie cukier lub miód do smaku

sposób wykonania

1

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – mleko dolewaj stopniowo zwracając uwagę, by ciasto nie stało się za rzadkie. Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby stężało. Następnie rozwałkuj ciasto podsypując mąką i wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach.

3

Piecz około 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C – wystudź przed jedzeniem!

Uwaga, ciasto można dosłodzić kilkoma łyżkami miodu lub cukru pudru.

4

Uwaga, ciasto można dosłodzić kilkoma łyżkami miodu lub cukru pudru.

Składniki

 150 g tahini
 ½ szklanka napoju roślinnego lub mleka
 ½ szklanka mąki gryczanej
 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
 ewentualnie cukier lub miód do smaku

Wskazówki

1

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – mleko dolewaj stopniowo zwracając uwagę, by ciasto nie stało się za rzadkie. Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby stężało. Następnie rozwałkuj ciasto podsypując mąką i wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach.

3

Piecz około 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C – wystudź przed jedzeniem!

Uwaga, ciasto można dosłodzić kilkoma łyżkami miodu lub cukru pudru.

4

Uwaga, ciasto można dosłodzić kilkoma łyżkami miodu lub cukru pudru.

GRYCZANE CIASTECZKA Z TAHINI