GULASZ Z CZARNĄ FASOLĄ

Porcje1 Porcja

Jesiennie się robi… Piękna, złota, kolorowa i słoneczna, ale jednak jesień! A jak jesień, to i gorące gulasze, warzywa strączkowe i dużo aromatycznych, rozgrzewających przypraw – czyli niezbędnik prawdziwego zmarźlaka!!! Gulasze czy wszelkie jednogarnkowe dania mają to do siebie, że łatwo zrobić ich więcej i schować w lodówce „na zaś”. To doskonałe danie na rozgrzewkę po długim i zimnym dniu.

Spróbujcie!

składniki

 240 g ugotowanej czarnej fasoli (1 puszka)
 1 garść fasolki szparagowej
 1 cebula
 1 duża papryka (żółta lub czerwona)
 ½ kg pomidorów
 2 ząbki czosnku
 150 g pieczoarek
 4 ziemniaki
 1 mały kawałek ostrej papryczki
 1 łyżeczka papryki wędzonej
 2 łyżki stołowe oliwy
 sól, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn, ostra papryka do smaku

sposób wykonania

1

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się lekko zeszkli dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Smaż ok. minuty często mieszając.

3

Dodaj odcedzoną z wody czarną fasolę, fasolkę szparagową oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej wodą (tyle, aby przykryły warzywa).

4

Gotuj ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

5

Po tym czasie dodaj pomidory obrane ze skórki (lub koncentrat pomidorowy) i ponownie zagotuj.

6

Jak wszystkie warzywa będą miękkie dopraw ostrą papryką, ziołami, solą i pieprzem.

7

Podaj gorące posypane natką pietruszki.

Składniki

 240 g ugotowanej czarnej fasoli (1 puszka)
 1 garść fasolki szparagowej
 1 cebula
 1 duża papryka (żółta lub czerwona)
 ½ kg pomidorów
 2 ząbki czosnku
 150 g pieczoarek
 4 ziemniaki
 1 mały kawałek ostrej papryczki
 1 łyżeczka papryki wędzonej
 2 łyżki stołowe oliwy
 sól, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn, ostra papryka do smaku

Wskazówki

1

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się lekko zeszkli dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Smaż ok. minuty często mieszając.

3

Dodaj odcedzoną z wody czarną fasolę, fasolkę szparagową oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej wodą (tyle, aby przykryły warzywa).

4

Gotuj ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

5

Po tym czasie dodaj pomidory obrane ze skórki (lub koncentrat pomidorowy) i ponownie zagotuj.

6

Jak wszystkie warzywa będą miękkie dopraw ostrą papryką, ziołami, solą i pieprzem.

7

Podaj gorące posypane natką pietruszki.

GULASZ Z CZARNĄ FASOLĄ