GULASZ Z INDYKA Z SELEREM NACIOWYM

Kategoria, TrudnośćPośredni

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity45 minut

"Pani Justyno, a może by tak jakiś prosty klasyczny „obiad na trzy dni” wrzucić na bloga?"

Proszę bardzo, dziś koncert życzeń. Specjalnie dla Was – gulasz z indyka z mnóstwem warzyw. Do gara wrzuciłam selera naciowego, pieczarki, cebulę, czosnek, marchewkę i rzutem na taśmę wjechała także resztka groszku zielonego z zamrażarki! Wyszedł naprawdę fajny mix! U mnie gulasz był z piersi indyka, ale jeśli chcecie bardziej klasyczne smaki, to polecam do tego dania użyć udźca z indyka.

składniki

 1 kg mięsa z indyka (udziec lub w wersji light filet)
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 6 pieczarek
 1 marchewka
 3 łodygi selera naciowego
 ½ szklanka groszku zielonego
 2 łyżki stołowe oleju
 1 łyżki stołowe sosu sojowego
 1 szklanka domowego bulionu
 oregano, ostra papryka, pieprz i in. ulubione przyprawy

sposób wykonania

1

Mięso pokrój w drobną kostkę (o bokach mniej więcej 2 cm), polej sosem sojowym i zasyp przyprawami – odstaw na pół godziny albo nawet na całą noc, jeśli robisz gulasz z wyprzedzeniem.

2

Następnie w dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż około 10 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki oraz groszek. Zamieszaj, podlej bulionem i duś około 45 – 60 minut. Selera naciowego dorzuć na sam koniec – na ostatnie kilka minut duszenia.

3

Dopraw gulasz do smaku, jeśli chcesz możesz zagęścić sos łyżeczką mąki rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody.

4

Podaj z kaszą lub makaronem i obowiązkową porcją świeżych warzyw.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 307
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 16g25%
Węglowodany 8g3%
Błonnik 4g16%
Białko 29g58%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 kg mięsa z indyka (udziec lub w wersji light filet)
 1 cebula
 4 ząbki czosnku
 6 pieczarek
 1 marchewka
 3 łodygi selera naciowego
 ½ szklanka groszku zielonego
 2 łyżki stołowe oleju
 1 łyżki stołowe sosu sojowego
 1 szklanka domowego bulionu
 oregano, ostra papryka, pieprz i in. ulubione przyprawy

Wskazówki

1

Mięso pokrój w drobną kostkę (o bokach mniej więcej 2 cm), polej sosem sojowym i zasyp przyprawami – odstaw na pół godziny albo nawet na całą noc, jeśli robisz gulasz z wyprzedzeniem.

2

Następnie w dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż mięso ze wszystkich stron. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż około 10 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki oraz groszek. Zamieszaj, podlej bulionem i duś około 45 – 60 minut. Selera naciowego dorzuć na sam koniec – na ostatnie kilka minut duszenia.

3

Dopraw gulasz do smaku, jeśli chcesz możesz zagęścić sos łyżeczką mąki rozrobionej w kilku łyżkach zimnej wody.

4

Podaj z kaszą lub makaronem i obowiązkową porcją świeżych warzyw.

GULASZ Z INDYKA Z SELEREM NACIOWYM