HUMMUS Z BURAKAMI – PRZEPIS

Porcje1 Porcja

Hummus (zwłaszcza) z burakami jest zawsze dobrym pomysłem! Do pracy, na imprezkę, na kolację, śniadanie… To świetny dodatek do warzyw, krakersów, całkiem nieźle smakuje wyjadany prosto ze słoika! Hummus świetnie się sprawdza w transporcie – ja wrzucam go do termosu i w doskonałej kondycji doczekuje aż do pory lunchu. O ciecierzycy poczytacie w oddzielnym wpisie>>. Dowiecie się z niego dlaczego warto włączyć ciecierzycę do swojej diety – także jeśli nie jesteście na diecie wegetariańskiej.

 120 g suchych ziaren ciecierzycy (250 g po ugotowaniu)
 2 upieczone buraki
 5 łyżki stołowe soku z cytryny
 2 łyżki stołowe pasty sezamowej tahiny
 2 ząbki czosnku (wedle gustu)
 oliwa
 sól, czarnuszka

1

Jak tylko macie możliwość i czas, to unikajcie warzyw z puszki. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i samodzielnie ugotować ciecierzycę.

2

Dzień wcześniej zalej suche nasiona zim­ną wodą i odstaw na całą noc. Następnie wylej wodę z moczenia, przepłucz cieciorkę i zalej świeżą wodą (3x więcej wody niż ziaren). Gotuj na średnim ogniu około 60 minut.

3

W tym samym czasie upiecz buraki, około 60 minut w 190 st. C – przepis tu.

4

Ugo­to­wa­ną cie­cie­rzy­cę opłu­cz w zim­nej wo­dzie i rozdrobnij wstępnie blenderze, po chwili dodaj pozostałe składniki: ta­hi­nę, obrany czosn­ek, bu­ra­ka, sok z cy­try­ny.

5

Całość zmiksuj na gład­ką masę rozrzedzając konsystencję ew. łyżką wody lub oliwy.

6

Pod ko­niec do­pra­w do smaku solą, czarnuszką, ew. dodaj więcej soku cy­try­ny itd.

7

Przechowuj w lodówce pod przykryciem. Podawaj z pieczywem, warzywami, krakersami.

Składniki

 120 g suchych ziaren ciecierzycy (250 g po ugotowaniu)
 2 upieczone buraki
 5 łyżki stołowe soku z cytryny
 2 łyżki stołowe pasty sezamowej tahiny
 2 ząbki czosnku (wedle gustu)
 oliwa
 sól, czarnuszka

Wskazówki

1

Jak tylko macie możliwość i czas, to unikajcie warzyw z puszki. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i samodzielnie ugotować ciecierzycę.

2

Dzień wcześniej zalej suche nasiona zim­ną wodą i odstaw na całą noc. Następnie wylej wodę z moczenia, przepłucz cieciorkę i zalej świeżą wodą (3x więcej wody niż ziaren). Gotuj na średnim ogniu około 60 minut.

3

W tym samym czasie upiecz buraki, około 60 minut w 190 st. C – przepis tu.

4

Ugo­to­wa­ną cie­cie­rzy­cę opłu­cz w zim­nej wo­dzie i rozdrobnij wstępnie blenderze, po chwili dodaj pozostałe składniki: ta­hi­nę, obrany czosn­ek, bu­ra­ka, sok z cy­try­ny.

5

Całość zmiksuj na gład­ką masę rozrzedzając konsystencję ew. łyżką wody lub oliwy.

6

Pod ko­niec do­pra­w do smaku solą, czarnuszką, ew. dodaj więcej soku cy­try­ny itd.

7

Przechowuj w lodówce pod przykryciem. Podawaj z pieczywem, warzywami, krakersami.

HUMMUS Z BURAKAMI – PRZEPIS