TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity20 minut

Kasza gryczana z soczewicą - bardzo proste i szybkie, rozgrzewające i sycące. To jedno z tych dań, które robi się dosłownie kilka minut. 

To idealny pomysł na szybki obiad, na wykorzystanie zalegających w lodówce warzyw albo resztki kaszy. To w końcu fantastyczna okazja do włączenia warzyw strączkowych do swojej diety. Wygodne danie do lunchboxu do pracy, świetna alternatywa dla kanapek na kolację. Smaczny sposób na niespodziewanych, a głodnych gości. No i ostatni plus - brudzisz tylko jeden garnek 😉

Lubisz?

składniki

 100 g kaszy gryczanej
 50 g zielonej soczewicy
 1 mała cebula
 2 ząbki czosnku
 1 łyżka oliwy
 sól, zioła, ew. papryczka chilli

sposób wykonania

1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka, podsmaż na rozgrzanej oliwie w garnku

2

Obierz i posiekaj drobno czosnek, dodaj do cebuli.

3

Do garnka wrzuć opłukaną na sitku soczewicę i kaszę gryczaną oraz przyprawy

4

Dolej około300 - 400 ml wody (lub bulionu, jeśli masz).

5

Duś na małym ogniu ok. 20 minut.

6

Posyp posiekaną natką pietruszki i zjadaj póki gorące.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 2

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 330
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 7g11%
Węglowodany 51g17%
Błonnik 6.8g28%
Białko 13.6g28%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 100 g kaszy gryczanej
 50 g zielonej soczewicy
 1 mała cebula
 2 ząbki czosnku
 1 łyżka oliwy
 sól, zioła, ew. papryczka chilli

Wskazówki

1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka, podsmaż na rozgrzanej oliwie w garnku

2

Obierz i posiekaj drobno czosnek, dodaj do cebuli.

3

Do garnka wrzuć opłukaną na sitku soczewicę i kaszę gryczaną oraz przyprawy

4

Dolej około300 - 400 ml wody (lub bulionu, jeśli masz).

5

Duś na małym ogniu ok. 20 minut.

6

Posyp posiekaną natką pietruszki i zjadaj póki gorące.

kasza gryczana z soczewicą