KASZA JAGLANA Z OWOCAMI

Kategoria, TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity20 minut

To zdecydowanie moja ulubiona wersja kaszy jaglanej – szybka, smaczna, sycąca i lekkostrawna i co najważniejsze: łatwa do modyfikacji więc niby to samo, a jednak codziennie coś innego. Kaszę jaglaną jem naprzemiennie z płatkami owsianymi i ziarnem amarantusa, szczególnie jesienią i zimą, kiedy mam potrzebę porządnie się rozgrzać przed wyjściem na pluchę czy siarczysty mróz.

Ile osób tyle przepisów na to danie. Podstawą jest oczywiście prawidłowo ugotowana kasza. Ja preferuję kaszę ugotowaną w wodzie, ale z dodatkiem mleka czy roślinnego napoju także będzie świetna! Sok jabłkowy również się nada – wtedy posiłek będzie jednak znacznie słodszy.

składniki

 50 g kaszy jaglanej
 1 małe jabłko
 2 łyżki stołowe orzechów włoskich

sposób wykonania

1

Kaszę upraż w suchym garnku, następnie zalej wodą, mlekiem lub napojem roślinnym i ugotuj do miękkości.

2

Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę jabłko lub gruszkę albo kawałek dyni.

3

Całość wymieszaj z posiekanymi orzechami, migdałami, siemieniem lnianym, chia albo z łyżką ulubionego masła orzechowego.

4

Owoce - jakiekolwiek ulubione, a najlepiej sezonowe (borówka amerykańska, truskawki, gruszki, jabłka, maliny, jeżyny lub pieczone z korzennymi przyprawami śliwki) lub w wersji wytrawnej starte na tarce lub drobno posiekane warzywa i ostra papryka.

5

wersja ze śliwkami pieczonymi: śliwki drylujemy, kroimy na połówki i mieszamy w naczyniu żaroodpornym z korzennymi przyprawami: cynamon, goździki, gałka, wanilia… (najlepiej zmiksować swoją własną mieszanką przypraw korzennych w proporcjach wedle gustu), można dodać świeżo starty imbir jak ktoś lubi jego smak. Śliwki polewamy odrobiną miodu (jego ilość uzależniam od stopnia słodkości śliwek oraz naszej chęci na „coś słodkiego”).
Całość zapiekamy (góra, dół) ok. 30-40 minut w temp. 220 st. C.
Od czasu do czasu można zamieszać, aby owoce się nie przypaliły z wierzchu. PYCHA!

wartość odżywcza jest dla kaszy ugotowanej na wodzie z dodatkiem małego jabłka oraz orzechów włoskich

Wartość odżywcza

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 424
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 20g31%
Węglowodany 47g16%
Błonnik 5.6g23%
Białko 10.4g21%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

 

Składniki

 50 g kaszy jaglanej
 1 małe jabłko
 2 łyżki stołowe orzechów włoskich

Wskazówki

1

Kaszę upraż w suchym garnku, następnie zalej wodą, mlekiem lub napojem roślinnym i ugotuj do miękkości.

2

Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę jabłko lub gruszkę albo kawałek dyni.

3

Całość wymieszaj z posiekanymi orzechami, migdałami, siemieniem lnianym, chia albo z łyżką ulubionego masła orzechowego.

4

Owoce - jakiekolwiek ulubione, a najlepiej sezonowe (borówka amerykańska, truskawki, gruszki, jabłka, maliny, jeżyny lub pieczone z korzennymi przyprawami śliwki) lub w wersji wytrawnej starte na tarce lub drobno posiekane warzywa i ostra papryka.

5

wersja ze śliwkami pieczonymi: śliwki drylujemy, kroimy na połówki i mieszamy w naczyniu żaroodpornym z korzennymi przyprawami: cynamon, goździki, gałka, wanilia… (najlepiej zmiksować swoją własną mieszanką przypraw korzennych w proporcjach wedle gustu), można dodać świeżo starty imbir jak ktoś lubi jego smak. Śliwki polewamy odrobiną miodu (jego ilość uzależniam od stopnia słodkości śliwek oraz naszej chęci na „coś słodkiego”).
Całość zapiekamy (góra, dół) ok. 30-40 minut w temp. 220 st. C.
Od czasu do czasu można zamieszać, aby owoce się nie przypaliły z wierzchu. PYCHA!

KASZA JAGLANA Z OWOCAMI