Opcje drukowania:

TRADYCYJNY KOMPOT Z SUSZU

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania30 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 30 minut

 1 kg suszonych owoców w najlepiej równych proporcjach: suszone jabłka, gruszki, pigwy, morele, śliwki
 przyprawy korzenne: goździki, laska cynamonu, ew. anyż
 5 l wody
 ew. świeże jabłko
  skórka z cytryny oraz pomarańczy
1

Zwróć uwagę, by owoce były suszone, nie wędzone! Takie są zdecydowanie lepsze do kompotu.

2

Wlej wodę do garnka, dodaj przyprawy korzenne oraz umyte suszone owoce. Odstaw na około 20 – 30 minut aż owoce napęcznieją.

3

Po tym czasie włącz gaz i dodaj pozostałe składniki.

4

Jeśli używasz świeże jabłko umyj je, pokrój na mniejsze cząstki i usuń gniazdo nasienne, nie obieraj. Dodaj do wody z pozostałymi składnikami.

5

Wyszoruj dokładnie i sparz pomarańczę i cytrynę – odkrój kawałek skórki i także dodaj do kompotu. Jeśli masz domową konfiturę z cytrusów możesz dodać ją zamiast skórki (1 łyżkę).

6

Kompot gotuj na maleńkim gazie około 1 godziny.

7

Przed podaniem kompot należy dobrze schłodzić.

8

Nie wyrzucaj owoców z kompotu! Jeśli nie zostaną zjedzone zmiksuj je w blenderze i podaj jako mus z dodatkiem gęstego jogurtu i posiekanych orzechów.