KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY – PRZEPIS

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania1 godzinaCzas gotowania2 godzinyCzas całkowity3 godziny

Olejek różany, zapach różany, woda z kwiatów róży, perfumy, lody, marmolada, konfitura… Zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni zastosowanie płatków róży jest ogromne! Jakby tego było jeszcze mało płatki róży mają zastosowanie także w medycynie.

A wydawać by się mogło, że róża, to tylko ozdobny krzew cieszący oko, symbolizujący miłość i niewinność.

róża kiedyś

Róża przede wszystkim słynie z właściwości poprawiających nastrój (potwierdzam!), a dodana do kosmetyków działa nawilżająco i przeciwzmarszczkowo. Przez wieki stosowana była zarówno w przypadku depresji, niepłodności, duru brzusznego, chorób płuc czy nerek.

róża w medycynie

W medycynie oraz kosmetyce wykorzystywany jest zazwyczaj olejek różany, który ma właściwości antyseptyczne, ściągające i kojące – działa doskonale na cerę naczyniową (wzmacniając naczynka i niwelując zaczerwienienia), łagodzi stres, uspokaja i ułatwia zasypianie. Stymuluje układ immunologiczny, leczy błony śluzowe, poprawia mikroflorę bakteryjną w jelitach, leczy biegunkę i zatrucia pokarmowe. Wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego i działa łagodząco na stany zapalne żołądka. Rozcieńczony i wmasowany w okolice podbrzusza leczy niepłodność kobiet. Nicolas Culpeper żyjący w XVII wieku lekarz i botanik leczył olejkiem różanym choroby serca, migreny i zmęczone, przekrwione oczy.

To tylko część cudownych właściwości róży, bo jako roślina stosowana od tysięcy lat właściwości tych ma znacznie znacznie więcej.

Płatki róży zawierają witaminę K i C, beta-karoten oraz witaminy z grupy B, wapń, potas, miedź, jod, antocyjany, olejki eteryczne oraz flawonoidy.

konfitura z płatków róży – niebo w gębie

Teraz jest właśnie sezon na nią, więc biegnijcie do ogrodu i zbierzcie płatków ile się tylko da – przydadzą się na pewno. Ja w tym roku postanowiłam zrobić konfiturę smażoną z płatków róż. Z racji dodatku cukru oraz długiego smażenia nie ma ona tak wielu leczniczych właściwości, ale za to nastrój poprawia znakomicie.

Taka konfitura zazwyczaj jest stosowana jako nadzienie do pączków oraz jako dodatek do herbaty – obawiam się jednak, że do Tłustego Czwartku niewiele mi zostanie i oficjalnie dopisuję kolejne zastosowanie konfitury z płatków róży – wyjadanie łyżką wprost ze słoika.

składniki

 350 g płatków róży
 600 g cukru
 sok z cytryny

sposób wykonania

1

Generalna zasada jest taka, że potrzebujemy płatki róży i cukier w proporcji 1:2. Ja uzbierałam 350 g płatków róży, do których dałam ok. 600 g cukru i sok z dwóch cytryn.

2

Różę należy dokładnie przebrać i oczyścić z małych owadów i zeschniętych płatków, następnie można ją opłukać i lekko osuszyć – najlepiej na słońcu.

3

W czasie, gdy płatki sobie schną my gotujemy w garnku z grubym dnem syrop z wody i cukru (wody powinno być, mniej więcej objętościowo tyle samo co cukru).

4

Do syropu wyciskamy sok z cytryny i wrzucamy partiami płatki róż. Mieszamy i smażymy do uzyskania gęstej konsystencji (pachnie obłędnie w całym domu!).

5

Po ok. 2 godzinach konfiturę można zdjąć z ognia, przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenia (np. na całą noc).

6

Następnego dnia konfiturę ponownie zagotowujemy, a właściwie, to co zostało po wstępnej degustacji i znowu gotujemy 2-3 godziny często mieszając.

7

Jeśli do tej pory zostało Wam cokolwiek w garnku, to jest to moment, aby gotową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić.

8

Teraz pozostaje już tylko czekanie na właściwą degustację albo na Tłusty Czwartek i zapakowanie róży do pączków.

9

Pamiętajcie, że płatki, z których powstają przetwory (konfitura, olejek, „miodek” różany czy woda różana) powinno się zbierać o świcie, gdyż po rozwinięciu się pąków kwiat traci zdecydowaną większość swojego aromatu.

Składniki

 350 g płatków róży
 600 g cukru
 sok z cytryny

Wskazówki

1

Generalna zasada jest taka, że potrzebujemy płatki róży i cukier w proporcji 1:2. Ja uzbierałam 350 g płatków róży, do których dałam ok. 600 g cukru i sok z dwóch cytryn.

2

Różę należy dokładnie przebrać i oczyścić z małych owadów i zeschniętych płatków, następnie można ją opłukać i lekko osuszyć – najlepiej na słońcu.

3

W czasie, gdy płatki sobie schną my gotujemy w garnku z grubym dnem syrop z wody i cukru (wody powinno być, mniej więcej objętościowo tyle samo co cukru).

4

Do syropu wyciskamy sok z cytryny i wrzucamy partiami płatki róż. Mieszamy i smażymy do uzyskania gęstej konsystencji (pachnie obłędnie w całym domu!).

5

Po ok. 2 godzinach konfiturę można zdjąć z ognia, przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenia (np. na całą noc).

6

Następnego dnia konfiturę ponownie zagotowujemy, a właściwie, to co zostało po wstępnej degustacji i znowu gotujemy 2-3 godziny często mieszając.

7

Jeśli do tej pory zostało Wam cokolwiek w garnku, to jest to moment, aby gotową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcić.

8

Teraz pozostaje już tylko czekanie na właściwą degustację albo na Tłusty Czwartek i zapakowanie róży do pączków.

9

Pamiętajcie, że płatki, z których powstają przetwory (konfitura, olejek, „miodek” różany czy woda różana) powinno się zbierać o świcie, gdyż po rozwinięciu się pąków kwiat traci zdecydowaną większość swojego aromatu.

KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY – PRZEPIS