KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Kategoria, , , TrudnośćPośredni

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania1 godzinaCzas gotowania2 godzinyCzas całkowity3 godziny

Zupa pomidorowa, sos pomidorowy, spaghetti z sosem pomidorowym, mozzarella z pomidorami i pesto, sałatka z pomidorami, kanapka z żółtym serem i pomidorem, a nawet smażone zielone pomidory. Wszyscy to znamy, bo pomidor jest chyba naszym narodowym ulubionym warzywem (zaraz po ziemniaku).

A może tak… pomidor na słodko?

U mnie w domu konfiturę z zielonych pomidorów i skórki pomarańczowej robiło się co roku pod koniec pomidorowego sezonu, gdy na krzakach pozostawały już tylko zielone niedojrzałe owoce. A potem spośród wielu innych przetworów stojących na półkach w piwnicy, to właśnie ona zawsze znikała w pierwszej kolejności. Może dlatego, że słoiczków zawsze było dosłownie kilka? A może dlatego, że jest naprawdę niesamowita w smaku.

Czy zielone pomidory są bezpieczne?

Oczywiście! Czego jestem (wciąż) żywym przykładem. Alkaloidy zawarte w pomidorach są nawet 20x mniej toksyczne w porównaniu z solaniną zawartą w ziemniakach! Dlatego zatrucia niedojrzałymi pomidorami zdarzają się skrajnie rzadko, natomiast zjedzenie surowego ziemniaka nie raz skończyło się przymusowymi wagarami.

Ponadto tomatyna i tomatydyna zawarte są przede wszystkim w liściach (200 mg/100 g), w owocach ich stężenie maleje do około 50 mg/100 g. Śmiertelna dawka solaniny dla człowieka, to 5 – 50 mg/kg masy ciała.
Uwaga, nawet długotrwałe gotowanie nie zmniejsza zawartości tych związków w produkcie! Badania pokazują, że stężenie alkaloidów nie maleje nawet przy obróbce w 250 st. C.

Co ciekawe oprócz działania trującego tomatyna i tomatydyna wyizolowane z zielonych pomidorów posiadają także właściwości stymulujące wzrost ludzkiej tkanki mięśniowej! Właściwości te odkryte w roku 2014 mogą być wykorzystane w terapii zaniku tkanki mięśniowej.

 

Uwaga, przepis jest na oko (na mniej więcej 3 słoiczki):

składniki

 1 kg zielonych pomidorów
 4 pomarańcze - sama skórka
 1 szklanka cukru
 1 łyżki stołowe goździków

sposób wykonania

kandyzowana skórka pomarańczowa – przepis
1

Kandyzowaną skórkę można przygotować wcześniej, bo robi się ją dość długo a przechowywać można całymi miesiącami.

2

Skórki z pomarańczy należy moczyć 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie kilkakrotnie obgotować – zmieniając za każdym razem wodę. Kolejnym etapem jest usunięcie albedo (to biały miąższ po wewnętrznej stronie, bogaty w pektyny, więc można go zjeść).

3

Tak przygotowane skórki kroimy na cieniutkie paseczki.

4

Wrzucam do garnka i dusimy pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, pod koniec dodajemy około 2/3 szklanki cukru i smażymy w gęstym syropie mieszając, aby się nie przypaliły.

konfitura z zielonych pomidorów
5

Pomidory kroimy w mniejsze cząstki (najlepiej w ósemki) i usuwamy gniazda nasienne.

6

Dusimy (około 2 godzin) z goździkami podlewając na samym początku niewielką ilością wody. Pod koniec mieszamy pomidory ze skórką pomarańczową w jednym naczyniu.

7

Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej cukru.

8

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zamykamy.

9

Konfitury powinny być słodkie i z przewagą pomidorów, o wyczuwalnym aromacie goździków.

 

Składniki

 1 kg zielonych pomidorów
 4 pomarańcze - sama skórka
 1 szklanka cukru
 1 łyżki stołowe goździków

Wskazówki

kandyzowana skórka pomarańczowa – przepis
1

Kandyzowaną skórkę można przygotować wcześniej, bo robi się ją dość długo a przechowywać można całymi miesiącami.

2

Skórki z pomarańczy należy moczyć 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie kilkakrotnie obgotować – zmieniając za każdym razem wodę. Kolejnym etapem jest usunięcie albedo (to biały miąższ po wewnętrznej stronie, bogaty w pektyny, więc można go zjeść).

3

Tak przygotowane skórki kroimy na cieniutkie paseczki.

4

Wrzucam do garnka i dusimy pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, pod koniec dodajemy około 2/3 szklanki cukru i smażymy w gęstym syropie mieszając, aby się nie przypaliły.

konfitura z zielonych pomidorów
5

Pomidory kroimy w mniejsze cząstki (najlepiej w ósemki) i usuwamy gniazda nasienne.

6

Dusimy (około 2 godzin) z goździkami podlewając na samym początku niewielką ilością wody. Pod koniec mieszamy pomidory ze skórką pomarańczową w jednym naczyniu.

7

Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej cukru.

8

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zamykamy.

9

Konfitury powinny być słodkie i z przewagą pomidorów, o wyczuwalnym aromacie goździków.

KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW