Opcje drukowania:

KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania1 godzinaCzas gotowania2 godzinyCzas całkowity3 godziny

 1 kg zielonych pomidorów
 4 pomarańcze - sama skórka
 1 szklanka cukru
 1 łyżki stołowe goździków
kandyzowana skórka pomarańczowa – przepis
1

Kandyzowaną skórkę można przygotować wcześniej, bo robi się ją dość długo a przechowywać można całymi miesiącami.

2

Skórki z pomarańczy należy moczyć 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie kilkakrotnie obgotować – zmieniając za każdym razem wodę. Kolejnym etapem jest usunięcie albedo (to biały miąższ po wewnętrznej stronie, bogaty w pektyny, więc można go zjeść).

3

Tak przygotowane skórki kroimy na cieniutkie paseczki.

4

Wrzucam do garnka i dusimy pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, pod koniec dodajemy około 2/3 szklanki cukru i smażymy w gęstym syropie mieszając, aby się nie przypaliły.

konfitura z zielonych pomidorów
5

Pomidory kroimy w mniejsze cząstki (najlepiej w ósemki) i usuwamy gniazda nasienne.

6

Dusimy (około 2 godzin) z goździkami podlewając na samym początku niewielką ilością wody. Pod koniec mieszamy pomidory ze skórką pomarańczową w jednym naczyniu.

7

Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej cukru.

8

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zamykamy.

9

Konfitury powinny być słodkie i z przewagą pomidorów, o wyczuwalnym aromacie goździków.