Opcje drukowania:

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z DYNIĄ

Porcje1 Porcja

 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
 1 kg dyni
 1 cebula
 2 jaja
 3 łyżki stołowe otrąb lub bułki tartej
 1 garść pestek dyni lub słonecznika
 5 suszonych pomidorów
 imbir, kurkuma, chilli, sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
1

Kaszę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przykryj i odstaw do wystudzenia.

2

W tym czasie obierz dynię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.

3

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Po kilku minutach dodaj do cebuli startą dynię oraz przyprawy (starty korzeń imbiru lub imbir suszony, kurkumę, czarny pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, papryczkę chilli i trochę soli, dorzuć też inne przyprawy, które według Ciebie mogą pasować).

4

Duś około 10 – 15 minut aż dynia odparuje. Mieszaj często, aby nic nie przypalić. Następnie dodaj kaszę jaglaną, pestki dyni oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory i wszystko wymieszaj. Spróbuj masy i dopraw, jeśli to konieczne.

5

Dodaj jajka (lub aquafabę lub kisiel z siemienia lnianego w wersji bezjajecznej) oraz bułkę tartą (otręby lub zmielone płatki owsiane). Masa powinna być gęsta i zwarta, tak by po upieczeniu się nie rozpadała.

6

Formuj małe kotleciki i smaż je na patelni lub układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz w 180 st. C przez 30 minut.

7

Masę można także przełożyć do keksówki i upiec w formie wege pasztetu.

8

Do tego domowy keczup z cukinii lub świeże pomidory, chrzan albo ogórki kiszone! W wersji na ciepło sos szpinakowy!