NI Z GRUSZKI NI Z PIETRUSZKI – CZYLI POMYSŁ NA ZUPĘ

Porcje1 Porcja

Zimno i ciemno i zimno… przy życiu trzymają mnie dwie rzeczy. Fakt, że już za tydzień zacznie wydłużać się dzień oraz zupy! Gorące, rozgrzewające, gęste, sycące zupy! Kocham zupy! Wszelakie.

Dziś na biało.

Zupa ni z gruszki ni z pietruszki jest prosta i tania! Smaczna i sycąca. Aksamitna i gęsta. Doprawiona cytryną, gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Z czego jest zrobiona? Z pietruszki! A dla osłody dorzuciłam gruszkę i zmiksowałam całość blenderem. Voila!

Częstujcie się przepisem.

składniki

 5 jędrnych korzeni pietruszki
 1 gruszka
 3 szklanki bulionu
 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie ryżowe) lub mleka krowiego
 1 łyżeczka masła
 1 łyżeczka oliwy
 sól, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, sok z cytryny, tymianek

sposób wykonania

1

Pietruszki obierz i pokrój w grube plastry, wrzuć do garnka z masłem i oliwą.

2

Smaż na maleńkim ogniu kilka minut.

3

Po tym czasie dorzuć obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę oraz świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Podduś chwilę mieszając, aby się nie przypaliły.

4

Zalej warzywa bulionem (bulionu powinno być tyle, aby zakrył warzywa – inaczej zupa będzie za rzadka).

5

Gotuj jeszcze 10 – 15 minut aż pietruszka zmięknie.

6

Dolej mleko i dopraw do smaku.

7

Zmiksuj na gładkim krem.

8

Podaj z prażonymi pestkami lub grzankami i obowiązkowo posiekaną natką pietruszki.

9

Jeśli macie mniej pietruszek, to dorzućcie kawałek selera albo ziemniaka.

Składniki

 5 jędrnych korzeni pietruszki
 1 gruszka
 3 szklanki bulionu
 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie ryżowe) lub mleka krowiego
 1 łyżeczka masła
 1 łyżeczka oliwy
 sól, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, sok z cytryny, tymianek

Wskazówki

1

Pietruszki obierz i pokrój w grube plastry, wrzuć do garnka z masłem i oliwą.

2

Smaż na maleńkim ogniu kilka minut.

3

Po tym czasie dorzuć obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę oraz świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Podduś chwilę mieszając, aby się nie przypaliły.

4

Zalej warzywa bulionem (bulionu powinno być tyle, aby zakrył warzywa – inaczej zupa będzie za rzadka).

5

Gotuj jeszcze 10 – 15 minut aż pietruszka zmięknie.

6

Dolej mleko i dopraw do smaku.

7

Zmiksuj na gładkim krem.

8

Podaj z prażonymi pestkami lub grzankami i obowiązkowo posiekaną natką pietruszki.

9

Jeśli macie mniej pietruszek, to dorzućcie kawałek selera albo ziemniaka.

NI Z GRUSZKI NI Z PIETRUSZKI – CZYLI POMYSŁ NA ZUPĘ