Opcje drukowania:

NI Z GRUSZKI NI Z PIETRUSZKI – CZYLI POMYSŁ NA ZUPĘ

Porcje1 Porcja

 5 jędrnych korzeni pietruszki
 1 gruszka
 3 szklanki bulionu
 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie ryżowe) lub mleka krowiego
 1 łyżeczka masła
 1 łyżeczka oliwy
 sól, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, sok z cytryny, tymianek
1

Pietruszki obierz i pokrój w grube plastry, wrzuć do garnka z masłem i oliwą.

2

Smaż na maleńkim ogniu kilka minut.

3

Po tym czasie dorzuć obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę oraz świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Podduś chwilę mieszając, aby się nie przypaliły.

4

Zalej warzywa bulionem (bulionu powinno być tyle, aby zakrył warzywa – inaczej zupa będzie za rzadka).

5

Gotuj jeszcze 10 – 15 minut aż pietruszka zmięknie.

6

Dolej mleko i dopraw do smaku.

7

Zmiksuj na gładkim krem.

8

Podaj z prażonymi pestkami lub grzankami i obowiązkowo posiekaną natką pietruszki.

9

Jeśli macie mniej pietruszek, to dorzućcie kawałek selera albo ziemniaka.