Opcje drukowania:

KREM Z DYNI NA MLEKU KOKOSOWYM

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania20 minutCzas całkowity30 minut

 ½ kg obranej dyni
 1 marchewka
 1 cebula
 5 cm korzenia imbiru
 ½ puszki mleka kokosowego
 1 łyżki stołowe oliwy
 kurkuma, chilli, curry, nasiona kolendry, sól i pieprz do smaku
1

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

2

Dynię oraz obraną marchewkę pokrój w grubą kostkę, imbir zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj - dodaj wszystkie warzywa do podsmażonej cebuli.

3

Całość smaż kilka minut, następnie dolej filiżankę wody i wrzuć przyprawy, duś pod przykryciem około 15 minut.

4

Kiedy warzywa będą miękkie zmiksuj zupę blenderem i połącz z mlekiem kokosowym. Podgrzej, ew. rozcieńcz wodą i dopraw do smaku.

5

Podawaj z podprażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi lub grzankami czosnkowymi.