TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minut

Najprostsze i najszybsze słodkie co nie co - u mnie idealnie się sprawdzają jako przekąska na całodniowe wyprawy rowerowe. Kulki mocy z dodatkiem kokosa i kawy mogą być elementem lunchboxu do pracy albo zdrową alternatywą na słodkie zachcianki.

Ja zabieram je na całodniowe wyprawy rowerowe - sprawdź mój wpis o tym jak się przygotować do takiej wycieczki.

Bez glutenu, bez cukru, bez pieczenia.

składniki

 8 daktyli świeżych, tych z pestką
 50 g wiórków kokosowych
 60 g migdałów
 1 filiżanka espressolub mocny napar kawy zbożowej, jeśli robisz kulki dla dzieci
 opcjonalnie 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/zbożowej

sposób wykonania

1

Wyjmij pestki z daktyli i zalej je mocną kawą. Odstaw na minimum 30 minut (możesz też włożyć wieczorem do lodówki na całą noc).

2

Migdały zmiksuj razem z wiórkami kokosowymi w malakserze.

3

Do zmielonych migdałów i wiórków dodaj odcedzone daktyle i zmiksuj ponownie. Dodaj kawy w proszku, jeśli chcesz by aromat kawowy był silniejszy.
Kawę wypij albo użyj do zrobienia domowej kawy mrożonej.

4

Z powstałej masy ulep kulki wielkości orzecha włoskiego (moje ważą 10 - 15 g). Połóż je na talerzyku i wstaw do lodówki, aby masa stężała.

Składniki

 8 daktyli świeżych, tych z pestką
 50 g wiórków kokosowych
 60 g migdałów
 1 filiżanka espressolub mocny napar kawy zbożowej, jeśli robisz kulki dla dzieci
 opcjonalnie 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/zbożowej

Wskazówki

1

Wyjmij pestki z daktyli i zalej je mocną kawą. Odstaw na minimum 30 minut (możesz też włożyć wieczorem do lodówki na całą noc).

2

Migdały zmiksuj razem z wiórkami kokosowymi w malakserze.

3

Do zmielonych migdałów i wiórków dodaj odcedzone daktyle i zmiksuj ponownie. Dodaj kawy w proszku, jeśli chcesz by aromat kawowy był silniejszy.
Kawę wypij albo użyj do zrobienia domowej kawy mrożonej.

4

Z powstałej masy ulep kulki wielkości orzecha włoskiego (moje ważą 10 - 15 g). Połóż je na talerzyku i wstaw do lodówki, aby masa stężała.

kawowe kulki mocy