LECZO Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ

Kategoria, , TrudnośćPośredni

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania35 minutCzas całkowity50 minut

Szybkie, tanie, sycące i bardzo bardzo smaczne! Dania jednogarnkowe, to najlepszy pomysł na pożywny posiłek w ciągu zapracowanego tygodnia! Takie leczo, to doskonała i szybka kolacja na ciepło albo gorące II śniadanie w pracy – pod warunkiem, że zapakujecie posiłek do termosu! Korzystajcie z sezonu na dynię – warto!

Tym razem w moim garnku wylądowały: świeżutka dynia prosto z działki, czerwona papryka, duża cebula, 2 ziemniaki i kolorowa soczewica – doskonałe źródło białka i błonnika. Wszystko skropiłam olejem i obficie doprawiłam aromatycznymi przyprawami.

składniki

 300 g dyni
 400 g pomidorów (przecier, 2 puszki lub w sezonie świeże)
 40 g pomidorów (przecier, 2 puszki lub w sezonie świeże)
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 batat lub 2 ziemniaki lub 3 topinambury (lub mix)
 1 łyżki stołowe oliwy
 ziele angielskie, pieprz, tymianek, ostra papryka, sól

sposób wykonania

1

Cebulę posiekaj i zrumień lekko na oleju dodając pod koniec obrany i posiekany czosnek.

2

Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę – ugotuj w niewielkiej ilości wody dodając w połowie gotowania wypłukane nasiona soczewicy.

3

Dodaj cebulę wraz z czosnkiem oraz zioła i duś całość około 20 minut.

4

Pod sam koniec dodaj pomidory.

5

Duś jeszcze kwadrans. Na końcu posól i dopraw do smaku.

Składniki

 300 g dyni
 400 g pomidorów (przecier, 2 puszki lub w sezonie świeże)
 40 g pomidorów (przecier, 2 puszki lub w sezonie świeże)
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 batat lub 2 ziemniaki lub 3 topinambury (lub mix)
 1 łyżki stołowe oliwy
 ziele angielskie, pieprz, tymianek, ostra papryka, sól

Wskazówki

1

Cebulę posiekaj i zrumień lekko na oleju dodając pod koniec obrany i posiekany czosnek.

2

Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę – ugotuj w niewielkiej ilości wody dodając w połowie gotowania wypłukane nasiona soczewicy.

3

Dodaj cebulę wraz z czosnkiem oraz zioła i duś całość około 20 minut.

4

Pod sam koniec dodaj pomidory.

5

Duś jeszcze kwadrans. Na końcu posól i dopraw do smaku.

LECZO Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ