LECZO Z CUKINIĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Kategoria, , TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania40 minutCzas całkowity55 minut

Leczo z cukinią, z dodatkiem moich ulubionych, często własnoręcznie wyhodowanych warzyw, to coś co chyba nigdy mi się nie znudzi! Najlepsze lecza są w lipcu, kiedy na działce pojawia się pierwsza fasolka szparagowa…

Duszone warzywa z przyprawami w sosie pomidorowym jedzone na tarasie, to kwintesencja ciepłego lata! Z racji upalnego początku maja tradycję spożywania leczo na tarasie rozpoczęłam już w czasie minionej majówki.

składniki

 1 cukini
 1 czerwona papryk
 2 ząbki czosnku
 1 cebula
 100 g fasolki szparagowej
 6 dużych pomidorów
 4 ziemniaki
 2 łyżki stołowe oliwy
 świeżo zmielony pieprz, sól, ostra papryka, bazylia, koper lub natka pietruszki

sposób wykonania

1

Na łyżce oleju podduś posiekaną cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę, po 2-3 minutach dodaj rozdrobniony czosnek i pokrojone w kostki ziemniaki – smaż chwilę.

2

Jeśli robisz leczo z mięsem dodaj dobrej jakości podsuszaną kiełbasę właśnie teraz.

3

Następnie dorzuć pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę (młodą ze skórką, starsze egzemplarze z twardą skórą obierz), dolej pół szklanki wody oraz dorzuć przyprawy.

4

Duś pod przykryciem aż ziemniaki i fasolka będą miękkie (około 10 minut).

5

Pod koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ósemki pomidory lub puszkę pomidorów pelati. Duś kolejne 10 – 15 minut.

6

Dopraw do smaku i zjadaj gorące posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Wartość odżywcza

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 234
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 11.5g18%
Węglowodany 22g8%
Błonnik 11.5g46%
Białko 8g16%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 cukini
 1 czerwona papryk
 2 ząbki czosnku
 1 cebula
 100 g fasolki szparagowej
 6 dużych pomidorów
 4 ziemniaki
 2 łyżki stołowe oliwy
 świeżo zmielony pieprz, sól, ostra papryka, bazylia, koper lub natka pietruszki

Wskazówki

1

Na łyżce oleju podduś posiekaną cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę, po 2-3 minutach dodaj rozdrobniony czosnek i pokrojone w kostki ziemniaki – smaż chwilę.

2

Jeśli robisz leczo z mięsem dodaj dobrej jakości podsuszaną kiełbasę właśnie teraz.

3

Następnie dorzuć pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę (młodą ze skórką, starsze egzemplarze z twardą skórą obierz), dolej pół szklanki wody oraz dorzuć przyprawy.

4

Duś pod przykryciem aż ziemniaki i fasolka będą miękkie (około 10 minut).

5

Pod koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ósemki pomidory lub puszkę pomidorów pelati. Duś kolejne 10 – 15 minut.

6

Dopraw do smaku i zjadaj gorące posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

LECZO Z CUKINIĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ