MAJONEZ LIGHT Z SERKA WIEJSKIEGO

Porcje

Do jaj, do sałatki jarzynowej, do kanapki, jako baza do dipu lub jako samodzielna pasta do świeżych warzyw! Zastosowań majonezu jest mnóstwo, ale niestety – tłuszczu i kalorii także jest w nim całe mnóstwo… Żeby jednak nie odejmować sobie wszystkiego od ust podsuwam Wam pomysł na… jego lekki i całkowicie legalny zamiennik.

Niskotłuszczowy i bezcukrowy sos do sałatek, kanapek czy jaj! Bez syntetycznych przeciwutleniaczy, bez gumy guar, gumy ksantanowej, benzoesanu sodu czy konserwantu w postaci np. sorbinianu sodu! A nadal smaczny. 

Wszak Wielkanoc tuż tuż… więc warto zacząć kumulować przepisy na zdrowsze zamienniki nieśmiertelnych wielkanocnych dań czy dodatków! A zapewniam, że ten przepis przyda się Wam i to nie raz i nie tylko na wielkanocnym stole. Ze świeżymi warzywami jest doskonałą przekąską w pracy, zdaje egzamin na imprezie, pikniku. Świetnie imituje majonez w sałatkach lub na kanapce, a ma znacznie mniej kalorii od tradycyjnego majonezu.

składniki

 1 opakowanie serka wiejskiego
 1 jajko
 2 łyżeczka musztardy (najlepiej domowej)
 1 łyżeczka soku z cytryny i/lub kilka kropli octu winnego
 sól, pieprz (ew. inne dodatki jak chilli, szczypiorek czy czosnek)

sposób wykonania

1

Jajko gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy.

2

Do blendera wrzucamy cały serek, łącznie ze śmietanką, pokrojone w ósemki jajko i musztardę.

3

Miksujemy aż do uzyskania gładkiej puszystej masy.

4

Doprawiamy octem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

5

Mieszamy i chłodzimy w lodówce.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1 łyżka

Porcje 11


Ilość na porcję
Kalorie 28
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 1.4g3%
Cholesterol 21.4mg8%
Węglowodany 0.8g1%
Białko 2.8g6%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

 
Dla porównania ta sama gramatura tradycyjnego majonezu ma 176 kcal i 20 g tłuszczu w łyżce!
Niezła różnica, co? 
 
 
Smacznego i na zdrowie!

Składniki

 1 opakowanie serka wiejskiego
 1 jajko
 2 łyżeczka musztardy (najlepiej domowej)
 1 łyżeczka soku z cytryny i/lub kilka kropli octu winnego
 sól, pieprz (ew. inne dodatki jak chilli, szczypiorek czy czosnek)

Wskazówki

1

Jajko gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy.

2

Do blendera wrzucamy cały serek, łącznie ze śmietanką, pokrojone w ósemki jajko i musztardę.

3

Miksujemy aż do uzyskania gładkiej puszystej masy.

4

Doprawiamy octem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

5

Mieszamy i chłodzimy w lodówce.

MAJONEZ LIGHT Z SERKA WIEJSKIEGO