Opcje drukowania:

MAJONEZ LIGHT Z SERKA WIEJSKIEGO

Porcje

 1 opakowanie serka wiejskiego
 1 jajko
 2 łyżeczka musztardy (najlepiej domowej)
 1 łyżeczka soku z cytryny i/lub kilka kropli octu winnego
 sól, pieprz (ew. inne dodatki jak chilli, szczypiorek czy czosnek)
1

Jajko gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy.

2

Do blendera wrzucamy cały serek, łącznie ze śmietanką, pokrojone w ósemki jajko i musztardę.

3

Miksujemy aż do uzyskania gładkiej puszystej masy.

4

Doprawiamy octem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

5

Mieszamy i chłodzimy w lodówce.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1 łyżka

Porcje 11


Ilość na porcję
Kalorie 28
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 1.4g3%
Cholesterol 21.4mg8%
Węglowodany 0.8g1%
Białko 2.8g6%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.