MAKOWIEC JAPOŃSKI – BEZ MĄKI

Kategoria, TrudnośćPośredni

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania45 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 45 minut

To ciasto co roku jest HITEM! Jest puszyste i baaardzo makowe – idealne do świątecznej kawy.

Poza tym ma sporo tłuszczu, ma też cukier, a jak! To ciasto zdecydowanie nie jest „light”, ale przecież nie zawsze o odchudzanie w diecie chodzi. Tu przeczytasz czy mak jest zdrowy>>

Ciasto jest bez glutenu, a w wersji z olejem kokosowym również bez nabiału!

Enjoy!

składniki

 200 g maku
 60 g wiórek kokosowych (można zastąpić większą ilością maku, jeśli nie lubimy)
 6 łyżki stołowe mąki migdałowej (zmielone migdały)
 120 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
 3 średniej wielkości kwaśne jabłka
 3 żółtka jaj
 5 białek jaj
 150 g suszonych owoców (daktyle, morele, morwa – co kto lubi)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ szklanka cukru

sposób wykonania

1

Mak zalewamy wrzącą wodą (lub mlekiem) i odstawiamy do wystygnięcia, następnie bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru płynu i dwukrotnie mielimy. Dla ułatwienia proponuję kupić od razu zmielony mak – uwaga! nie masę makową, tylko suchy zmielony mak – ten wystarczy po prostu sparzyć.

2

Żółtka ucieramy z masłem i połową cukru na puszystą masę i dodajemy do niej po kolei: przesiany proszek do pieczenia, zmielone migdały, odcedzony mak i jabłka starte na tarce z grubymi oczkami.

3

Białka ubijamy na sztywną pianę i usztywniamy resztą cukru, delikatnie mieszamy z masą makową.

4

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 175 st. C.

5

Studzimy przed zjedzeniem!

Składniki

 200 g maku
 60 g wiórek kokosowych (można zastąpić większą ilością maku, jeśli nie lubimy)
 6 łyżki stołowe mąki migdałowej (zmielone migdały)
 120 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
 3 średniej wielkości kwaśne jabłka
 3 żółtka jaj
 5 białek jaj
 150 g suszonych owoców (daktyle, morele, morwa – co kto lubi)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ szklanka cukru

Wskazówki

1

Mak zalewamy wrzącą wodą (lub mlekiem) i odstawiamy do wystygnięcia, następnie bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru płynu i dwukrotnie mielimy. Dla ułatwienia proponuję kupić od razu zmielony mak – uwaga! nie masę makową, tylko suchy zmielony mak – ten wystarczy po prostu sparzyć.

2

Żółtka ucieramy z masłem i połową cukru na puszystą masę i dodajemy do niej po kolei: przesiany proszek do pieczenia, zmielone migdały, odcedzony mak i jabłka starte na tarce z grubymi oczkami.

3

Białka ubijamy na sztywną pianę i usztywniamy resztą cukru, delikatnie mieszamy z masą makową.

4

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 175 st. C.

5

Studzimy przed zjedzeniem!

MAKOWIEC JAPOŃSKI – BEZ MĄKI