Opcje drukowania:

MAKOWIEC JAPOŃSKI – BEZ MĄKI

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania45 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 45 minut

 200 g maku
 60 g wiórek kokosowych (można zastąpić większą ilością maku, jeśli nie lubimy)
 6 łyżki stołowe mąki migdałowej (zmielone migdały)
 120 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
 3 średniej wielkości kwaśne jabłka
 3 żółtka jaj
 5 białek jaj
 150 g suszonych owoców (daktyle, morele, morwa – co kto lubi)
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ szklanka cukru
1

Mak zalewamy wrzącą wodą (lub mlekiem) i odstawiamy do wystygnięcia, następnie bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru płynu i dwukrotnie mielimy. Dla ułatwienia proponuję kupić od razu zmielony mak – uwaga! nie masę makową, tylko suchy zmielony mak – ten wystarczy po prostu sparzyć.

2

Żółtka ucieramy z masłem i połową cukru na puszystą masę i dodajemy do niej po kolei: przesiany proszek do pieczenia, zmielone migdały, odcedzony mak i jabłka starte na tarce z grubymi oczkami.

3

Białka ubijamy na sztywną pianę i usztywniamy resztą cukru, delikatnie mieszamy z masą makową.

4

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 175 st. C.

5

Studzimy przed zjedzeniem!