Opcje drukowania:

MAKOWIEC Z MĄKI ŻYTNIEJ

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania15 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 15 minut

 60 g mąki żytniej (u mnie jasna)
 60 g otrąb (u mnie mix różnych)
 4 jaja
 100 g cukru (można dać mniej)
 70 g maku
 100 g orzechów (dowolnych – u mnie migdały i włoskie)
 100 g owoców suszonych (u mnei figi i daktyle)
 200 g masła
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1

Masło rozpuść na małym ogniu i zostaw do przestudzenia.

2

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj do nich stopniowo cukier i nadal ubijaj dodaj żółtka.

3

Do masy jajecznej wsyp otręby i suchy mak, wymieszać całość i wlej powoli przestudzone masło, wymieszać dokładnie.

4

Następnie dodaj przesianą razem z proszkiem mąkę, wymieszaj całość i na sam już koniec dodaj posiekane bakalie.

5

Wymieszaj ciasto już ostatni raz i przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piecz ciasto około 45 – 60 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.