Opcje drukowania:

MŁODA KAPUSTA – WAKACYJNY PRZYSMAK

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania10 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity40 minut

 1 główka młodej kapusty
 1 cebula
 1 łyżki stołowe oleju
 1 szklanka wody
 ziele angielskie, liście laurowe, ziarnisty lub świeżo zmielony pieprz
 ew. kilka pomidorów lub kilka plasterków wędzonego boczku
1

Wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny) wrzuć do małego garnuszka i zalej wodą – doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu kilka minut.

2

W tym czasie przygotuj resztę składników.

3

Cebulę obierz i drobno posiekaj – podsmaż w dużym garnku na oleju (lub na pokrojonym w kostkę boczku, jeśli używasz).

4

W czasie gdy cebula się smaży przygotuj kapustę – umyj ją i ew. oberwij wierzchnie liście, jeśli są brzydkie i zniszczone. Następnie przekrój ją na pół i posiekaj.

5

Dodaj do podduszonej cebuli i zalej wodą z przyprawami. Przykryj i duś na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu można zamieszać, szczególnie gdy kapusta straci już na objętości.

6

Jeśli chcesz, to pod koniec duszenia (lub – ja tak często robię: następnego dnia, do pozostałej części kapusty) dodaj pokrojone w ósemkę pomidory.

7

Podawaj z młodymi ziemniakami obficie posypanymi posiekanym koperkiem.