DOMOWA MUSZTARDA

Kategoria, TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja

Musztarda – czy jest zdrowa?

Czy tuczy, czy na pewno mogę w trakcie diety? Gorczyca i ocet… niby nic, a jednak – tyle wątpliwości. Jeśli lubisz musztardę, a nie masz pewności czy posłuży Twojemu zdrowiu zrób ją sam! Domowa musztarda, to prawdziwy rarytas, elegancki i zaskakujący pomysł na prezent i super zdrowy dodatek do Twoich ulubionych dań! Gorczyca i ocet jabłkowy z dodatkami najwyższej jakości, o idealnej konsystencji i ostrości. Do tego bez cukru, nadmiaru soli oraz innych zupełnie niepotrzebnych Ci dodatków typu pirosiarczyn potasu czy regulatory kwasowości – dokładnie tak jak lubisz!

Substancje zawarte w gorczycy wspomagają trawienie, pomagają w niestrawności i mają właściwości przeciwbakteryjnie. Natomiast kwas octowy wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej!! Gorczyca ma w swoim składzie także wapń, magnez, witaminę B oraz spore ilości żelaza. Homobrassinolidy zawarte w tych maleńkich ziarnach posiadają natomiast silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i… anaboliczne (czyli jak sterydy zażywane często przez kulturystów)!

 

składniki

 100 g gorczycy (mieszanej – najlepiej pół na pół czarna i biała)
 30 ml ciepłej wody (można dać więcej, zależnie od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
 ½ szklanka octu jabłkowego
 przyprawy – sól, tymianek, szałwia, świeżo starty korzeń chrzanu lub miód (wedle gustu)

sposób wykonania

1

3/4 suchych ziaren gorczycy zmiel w młynku do kawy (zupełnie na pył lub pozostawiając większe cząstki – też kwestia gustu – jeśli chcemy mieć musztardę ziarnistą zostawmy większą ilość ziaren nie zmielonych) i wymieszaj z resztą ziaren.

2

Zalej gorczycę ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją.

3

Następnie do gorczycy dodaj przyprawy oraz ocet i ew. upłynniony miód, dokładnie wymieszaj.

4

Jeśli musztarda jest bardzo gęsta i sucha dolej ciepłej wody.

5

Zostaw na dwa dni w temperaturze pokojowej, aby musztarda dojrzała.

6

Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków i schowaj do lodówki, aby musztarda się przegryzła – tydzień w spokoju, to podobno minimum (ja nie wytrzymałam i zaczęłam podjadać wcześniej!).

a tu przepis na majonez oraz keczup 🙂

Składniki

 100 g gorczycy (mieszanej – najlepiej pół na pół czarna i biała)
 30 ml ciepłej wody (można dać więcej, zależnie od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
 ½ szklanka octu jabłkowego
 przyprawy – sól, tymianek, szałwia, świeżo starty korzeń chrzanu lub miód (wedle gustu)

Wskazówki

1

3/4 suchych ziaren gorczycy zmiel w młynku do kawy (zupełnie na pył lub pozostawiając większe cząstki – też kwestia gustu – jeśli chcemy mieć musztardę ziarnistą zostawmy większą ilość ziaren nie zmielonych) i wymieszaj z resztą ziaren.

2

Zalej gorczycę ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją.

3

Następnie do gorczycy dodaj przyprawy oraz ocet i ew. upłynniony miód, dokładnie wymieszaj.

4

Jeśli musztarda jest bardzo gęsta i sucha dolej ciepłej wody.

5

Zostaw na dwa dni w temperaturze pokojowej, aby musztarda dojrzała.

6

Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków i schowaj do lodówki, aby musztarda się przegryzła – tydzień w spokoju, to podobno minimum (ja nie wytrzymałam i zaczęłam podjadać wcześniej!).

DOMOWA MUSZTARDA