Opcje drukowania:

DOMOWA MUSZTARDA

Porcje1 Porcja

 100 g gorczycy (mieszanej – najlepiej pół na pół czarna i biała)
 30 ml ciepłej wody (można dać więcej, zależnie od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
 ½ szklanka octu jabłkowego
 przyprawy – sól, tymianek, szałwia, świeżo starty korzeń chrzanu lub miód (wedle gustu)
1

3/4 suchych ziaren gorczycy zmiel w młynku do kawy (zupełnie na pył lub pozostawiając większe cząstki – też kwestia gustu – jeśli chcemy mieć musztardę ziarnistą zostawmy większą ilość ziaren nie zmielonych) i wymieszaj z resztą ziaren.

2

Zalej gorczycę ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją.

3

Następnie do gorczycy dodaj przyprawy oraz ocet i ew. upłynniony miód, dokładnie wymieszaj.

4

Jeśli musztarda jest bardzo gęsta i sucha dolej ciepłej wody.

5

Zostaw na dwa dni w temperaturze pokojowej, aby musztarda dojrzała.

6

Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków i schowaj do lodówki, aby musztarda się przegryzła – tydzień w spokoju, to podobno minimum (ja nie wytrzymałam i zaczęłam podjadać wcześniej!).