OBIAD NA WINIE DO PRACY

Kategoria, TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity20 minut

Wiosnę poczułam i do tego pierwsze szparagi zobaczyłam w sklepie! 

Nie są to co prawda moje działkowe, własne szparagi, ale… musiałam spróbować! Kupiłam i w związku z tym dziś mam dla Was pomysł na szybki, prosty, pożywny, sycący, lekki i w 100% wiosenny – obiad „na winie”, czyli wrzucamy do garnka to co nam się nawinie pod rękę. Z takich spontanów zawsze wychodzą najpyszniejsze posiłki!! Obiad jest fantastyczny, a do tego bardzo łatwo go przetransportować do pracy.

Mix komosy z ziarnem amarantusa gotowany z przyprawami oraz dowolnymi, drobno pokrojonymi warzywami. Połączenie doskonałe i co nie mniej ważne – gotowe dosłownie w kwadrans! Łapcie przepis i modyfikujcie po swojemu. Moja propozycja modyfikacji – do garnka z kaszami warto dorzucić garść czerwonej soczewicy, podduszoną cebulę oraz paprykę. Do posiłku śmiało możesz dorzucić kawałek mięsa lub ryby.

składniki

 30 g komosy ryżowej (u mnie biała)
 30 g ziarna amarantusa
 ½ marchewki
 5 szparagów
 2 suszone pomidory
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 duży pomidor
 mały kawałek cukinii

sposób wykonania

1

Komosę i amarantusa gotujemy w lekko osolonej wodzie.

2

W połowie gotowania dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pod koniec dorzucamy pokrojoną cukinię suszone pomidory i na sam koniec pokrojone szparagi.

3

Doprawiamy ostrą papryczką i kurkumą. Całość polewamy łyżką oleju lnianego i podajemy ze świeżymy warzywami.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 415
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 15g24%
Węglowodany 50g17%
Błonnik 13g52%
Białko 15.4g31%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 30 g komosy ryżowej (u mnie biała)
 30 g ziarna amarantusa
 ½ marchewki
 5 szparagów
 2 suszone pomidory
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 duży pomidor
 mały kawałek cukinii

Wskazówki

1

Komosę i amarantusa gotujemy w lekko osolonej wodzie.

2

W połowie gotowania dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pod koniec dorzucamy pokrojoną cukinię suszone pomidory i na sam koniec pokrojone szparagi.

3

Doprawiamy ostrą papryczką i kurkumą. Całość polewamy łyżką oleju lnianego i podajemy ze świeżymy warzywami.

OBIAD NA WINIE DO PRACY