OGÓRKI Z MARCHEWKĄ NA OSTRO

Porcje1 Porcja

Jestem fanką robienia przetworów. Kocham smażyć konfitury, trzy dni stać nad parującymi powidłami, siekać cebulę do sosów, przecierać pomidory, miksować orzechy na masło, kisić na tysiące sposobów ogórki (w tym roku wygrały te z imbirem!!) czy zalewać spirytusem dary lasu (czeremchę, jarzębinę, rokitnik…). U schyłku lata moja kuchnia jest zawalona słoikami, butelkami, a spod stołu wystaje balon z winem… Moi znajomi natomiast zamiast książek czy innych prezentów, o których marzą dostają ode mnie słoiki i buteleczki z pachnącą zawartością… Jeśli Wam to nie pasuje, to proszę o wyraźny znak sygnał.

Zatem, coby nie być gołosłowną spieszę donieść, że w słoiku zamknęłam kolejny bardzo smaczny zestaw!
Na gruntowe ogórki, to ostatni czas, wiec spieszcie się!

Sałatka pasuje idealnie do kanapek, będzie świetna do grillowanych dań (sprawdź jak zdrowo grillować>>). Smakuje też jako przekąska przed daniem głównym – doskonale pobudza apetyt. Jeśli lubicie ostre dodatki do dań głównych – trafiliście pod dobry adres.

Proporcje są oczywiście na oko, zanim zalejemy zalewą warzywa radzę ją spróbować czy nam odpowiada na ostrość i smakuje!  

składniki

 Ogórki – ile macie (u mnie 2 kg)
 Marchewek – kilka (u mnie 2 średnie)
 Cebula – ładna i ostra (u mnie 1 duża)
 Pęczek natki pietruszki
 2 łyżki stołowe soli
zalewa
 1,50 szklanki octu
 3 szklanki wody
 3 łyżki stołowe oleju
 5 łyżki stołowe cukru
 łyżeczka suszonej papryczki peperoncino lub świeża papryczka chilli (w obu przypadkach ilość zależna od preferencji smakowych)

sposób wykonania

Składniki

 Ogórki – ile macie (u mnie 2 kg)
 Marchewek – kilka (u mnie 2 średnie)
 Cebula – ładna i ostra (u mnie 1 duża)
 Pęczek natki pietruszki
 2 łyżki stołowe soli
zalewa
 1,50 szklanki octu
 3 szklanki wody
 3 łyżki stołowe oleju
 5 łyżki stołowe cukru
 łyżeczka suszonej papryczki peperoncino lub świeża papryczka chilli (w obu przypadkach ilość zależna od preferencji smakowych)

Wskazówki

OGÓRKI Z MARCHEWKĄ NA OSTRO