Opcje drukowania:

OGÓRKI Z MARCHEWKĄ NA OSTRO

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania1 godzina

 Ogórki – ile macie (u mnie 2 kg)
 Marchewek – kilka (u mnie 2 średnie)
 Cebula – ładna i ostra (u mnie 1 duża)
 Pęczek natki pietruszki
 2 łyżki stołowe soli
zalewa
 1,50 szklanki octu
 3 szklanki wody
 3 łyżki stołowe oleju
 5 łyżki stołowe cukru
 łyżeczka suszonej papryczki peperoncino lub świeża papryczka chilli (w obu przypadkach ilość zależna od preferencji smakowych)
1

Warzywa umyć i pokroić w cienkie plastry. Natkę pietruszki posiekać.

2

Dodać sól i dokładnie wymieszać, zostawić na 2 godziny, aż puści sok (nie będzie nam potrzebny).

3

W tym czasie połączyć składniki zalewy i mocno podgrzać - zalewa nie musi się gotować.

4

Sałatkę upchnąć do słoików i zalać zalewą, zakręcić i zapasteryzować.