Opcje drukowania:

ORZECHOWE SEZAMKI Z MAKIEM

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania5 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity20 minut

 150 g sezamu białego lub sezamu czarnego lub maku (u mnie mix po 50 g każdego z tych składników)
 190 g masła orzechowego (dowolne, ulubione)
 1 jajko
 3 łyżki stołowe miodu (można pominąć)
1

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką lub mikserem w misce. Wcześniej sezam możesz podprażyć na suchej patelni – jednak nie jest to konieczne.

2

Dużą blachę wyłóż papierem, wykładaj masę ciasteczkową na blachę za pomocą małej łyżeczki (do herbaty).

3

Piecz około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C – wystudź zanim przełożysz na talerz.

4

*dałam 190 g masła orzechowego, bo taką pojemność ma mały słoiczek masła od Primavika (piszę, bo dostałam komentarz od koleżanki „ale żeś sobie wyliczyła ilość masła”

5

*ja wykładałam masę dużą łyżką - wyszło mi 14 naprawdę dużych ciastek, proponuję robić je mniejsze - wartość odżywcza jest na połowę mniejsze ciasteczka

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 73.5
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 6.4g10%
Cholesterol 0mg
Węglowodany 2.3g1%

Błonnik 1g4%
Białko 1.2g3%

Wapń 30%
Magnez 33%

* Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.