OWSIANE CIASTECZKA PROSTE

Porcje1 Porcja

Czegóż chcieć więcej od weekendowych ciasteczek?
Owsiane ciasteczka bez glutenu, to najlepszy pomysł na weekendową wycieczkę za miasto, dodatek do leniwej niedzielnej kawy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Kwadrans roboty, 20 minut pieczenia i mamy gotowy podwieczorek!

składniki

 2 szklanki płatków owsianych
 3 łyżki stołowe siemienia lnianego (lub chia)
 2 łyżki stołowe owoców goji (żurawiny, rodzynek, pokrojonych moreli lub połamanej gorzkiej czekolady)
 2 łyżki stołowe posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów, pestek dyni i słonecznika, konopi
 2 jabłka
 1 jajko
 3 łyżki stołowe oleju (ryżowego, rzepakowego)
 imbir, goździki, laska cynamonu, kawałek laski wanilii

sposób wykonania

1

Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, pokrój na mniejsze cząstki i uduś z przyprawami korzennymi i wanilią, wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia.

2

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki – możesz je modyfikować wedle uznania, smaku i zawartości szafek kuchennych (np. zamiast pestek dodaj posiekane orzechy lub niełuskane ziarna konopi, zamiast owoców goji suszoną żurawinę lub rodzynki itp.).

3

Dodaj jajko, olej oraz uduszone jabłka (pamiętaj o wyjęciu z nich goździków i laski cynamonu).

4

Wymieszaj dokładnie i układaj na blasze formując okrągłe placuszki.

5

Piecz 20-25 minut w 160 st. C

Składniki

 2 szklanki płatków owsianych
 3 łyżki stołowe siemienia lnianego (lub chia)
 2 łyżki stołowe owoców goji (żurawiny, rodzynek, pokrojonych moreli lub połamanej gorzkiej czekolady)
 2 łyżki stołowe posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów, pestek dyni i słonecznika, konopi
 2 jabłka
 1 jajko
 3 łyżki stołowe oleju (ryżowego, rzepakowego)
 imbir, goździki, laska cynamonu, kawałek laski wanilii

Wskazówki

1

Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, pokrój na mniejsze cząstki i uduś z przyprawami korzennymi i wanilią, wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia.

2

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki – możesz je modyfikować wedle uznania, smaku i zawartości szafek kuchennych (np. zamiast pestek dodaj posiekane orzechy lub niełuskane ziarna konopi, zamiast owoców goji suszoną żurawinę lub rodzynki itp.).

3

Dodaj jajko, olej oraz uduszone jabłka (pamiętaj o wyjęciu z nich goździków i laski cynamonu).

4

Wymieszaj dokładnie i układaj na blasze formując okrągłe placuszki.

5

Piecz 20-25 minut w 160 st. C

OWSIANE CIASTECZKA PROSTE