Kategoria, TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja

Czegóż chcieć więcej od weekendowych ciasteczek?
Owsiane ciasteczka bez glutenu, to najlepszy pomysł na weekendową wycieczkę za miasto, dodatek do leniwej niedzielnej kawy czy na spotkanie z przyjaciółmi.

Kwadrans roboty, 20 minut pieczenia i mamy gotowy podwieczorek!

składniki

 2 szklanki płatków owsianych
 3 łyżki stołowe siemienia lnianego (lub chia)
 2 łyżki stołowe owoców goji albo żurawiny, rodzynek, pokrojonych moreli lub połamanej gorzkiej czekolady
 2 łyżki stołowe posiekanych migdałówlub dowolnych orzechów, pestek dyni, słonecznika, nasion konopi
 2 jabłka
 1 jajko
 3 łyżki stołowe olejuryżowy, rzepakowy, z pestek winogron
 imbir, goździki, laska cynamonu, kawałek laski wanilii

sposób wykonania

1

Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, pokrój na mniejsze cząstki i uduś z przyprawami korzennymi i wanilią, wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia.

2

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki – możesz je modyfikować wedle uznania, smaku i zawartości szafek kuchennych (np. zamiast pestek dodaj posiekane orzechy lub niełuskane ziarna konopi, zamiast owoców goji suszoną żurawinę lub rodzynki itp.).

3

Dodaj jajko, olej oraz uduszone jabłka (pamiętaj o wyjęciu z nich goździków i laski cynamonu).

4

Wymieszaj dokładnie i układaj na blasze formując okrągłe placuszki.

5

Piecz 20-25 minut w 160 st. C

Składniki

 2 szklanki płatków owsianych
 3 łyżki stołowe siemienia lnianego (lub chia)
 2 łyżki stołowe owoców goji albo żurawiny, rodzynek, pokrojonych moreli lub połamanej gorzkiej czekolady
 2 łyżki stołowe posiekanych migdałówlub dowolnych orzechów, pestek dyni, słonecznika, nasion konopi
 2 jabłka
 1 jajko
 3 łyżki stołowe olejuryżowy, rzepakowy, z pestek winogron
 imbir, goździki, laska cynamonu, kawałek laski wanilii

Wskazówki

1

Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, pokrój na mniejsze cząstki i uduś z przyprawami korzennymi i wanilią, wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia.

2

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki – możesz je modyfikować wedle uznania, smaku i zawartości szafek kuchennych (np. zamiast pestek dodaj posiekane orzechy lub niełuskane ziarna konopi, zamiast owoców goji suszoną żurawinę lub rodzynki itp.).

3

Dodaj jajko, olej oraz uduszone jabłka (pamiętaj o wyjęciu z nich goździków i laski cynamonu).

4

Wymieszaj dokładnie i układaj na blasze formując okrągłe placuszki.

5

Piecz 20-25 minut w 160 st. C

owsiane ciasteczka – prosty przepis