Opcje drukowania:

OWSIANE CIASTECZKA PROSTE

Porcje1 Porcja

 2 szklanki płatków owsianych
 3 łyżki stołowe siemienia lnianego (lub chia)
 2 łyżki stołowe owoców goji (żurawiny, rodzynek, pokrojonych moreli lub połamanej gorzkiej czekolady)
 2 łyżki stołowe posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów, pestek dyni i słonecznika, konopi
 2 jabłka
 1 jajko
 3 łyżki stołowe oleju (ryżowego, rzepakowego)
 imbir, goździki, laska cynamonu, kawałek laski wanilii
1

Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, pokrój na mniejsze cząstki i uduś z przyprawami korzennymi i wanilią, wymieszaj dokładnie. Odstaw do przestudzenia.

2

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki – możesz je modyfikować wedle uznania, smaku i zawartości szafek kuchennych (np. zamiast pestek dodaj posiekane orzechy lub niełuskane ziarna konopi, zamiast owoców goji suszoną żurawinę lub rodzynki itp.).

3

Dodaj jajko, olej oraz uduszone jabłka (pamiętaj o wyjęciu z nich goździków i laski cynamonu).

4

Wymieszaj dokładnie i układaj na blasze formując okrągłe placuszki.

5

Piecz 20-25 minut w 160 st. C