Opcje drukowania:

OWSIANE CIASTKA Z CZEKOLADĄ

Porcje1 Porcja

 100 g płatków owsianych
 60 g zmielonych migdałów
 60 g mąki ryżowej
 40 g wiórków kokosowych
 2 łyżki stołowe nasion chia
 ½ łyżki stołowe sody
 8 kostek gorzkiej czekolady
 100 g masła klarowanego
 3 łyżki stołowe miodu lub melasy lub syropu klonowego
 2 łyżki stołowe kakao
 1 banan
1

Banana zmiażdż widelcem przesiej do niego mąkę ryżową, kakao i sodę, dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia oraz zmielone na mąkę migdały – wymieszaj.

2

Masło (może być olej kokosowy) roztop z miodem i przelej do miski z suchymi składnikami, dodaj posiekaną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj ręką.

3

Zostaw ciasto na kilka minut, aby płatki wchłonęły wodę. Następnie lep kulki i spłaszczaj je dłonią.

4

Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz ok. 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.

5

Wystudź na blasze, nie przenoś na kratkę czy talerz, gorące ciastka są miękkie i mogą się pokruszyć – dopiero jak ostygną to stwardnieją.