OWSIANE MUFFINY Z RABARBAREM

KategoriaTrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania25 minutCzas całkowity35 minut

Ostatni rabarbar w tym roku zobowiązuje… długo się zastanawiałam co z niego zrobić, ale w końcu padło na klasykę! W końcu muffiny z rabarbarem, to zawsze dobry pomysł.

Tym razem skorzystałam z przepisu Ani z bloga zjem-cie (ze swoimi małymi modyfikacjami rzecz jasna – cała ja)! Zamieniłam mąkę pszenną na mąkę owsianą (pół na pół z płatkami owsianymi) oraz dałam mniej cukru, zamiast truskawek, których nie miałam rabarbar połączyłam z połówką jabłka.

składniki

 100 g mąki owsianej
 100 g płatków owsianych
 50 g cukru
 250 ml kefiru
 2 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka soli
 2 łyżeczka skórki otartej z cytryny
 1 jajko
 50 g schłodzonego klarowanego masła
 120 g rabarbaru
 ½ jabłka

sposób wykonania

1

Rabarbar pokrój w kostkę.

2

Przesiej do miski mąkę (możesz zamienić mąkę owsianą na inną np. orkiszową lub pszenną) i wymieszaj ją z płatkami owsianymi (lub otrębami), proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką otartą z cytryny oraz odrobiną soli.

3

W oddzielnym naczyniu zmiksuj masło klarowane, dodając do niego jajko i kefir. Połącz zawartość obu misek, dodaj pokrojone drobno owoce (u mnie rabarbar i jabłko, ale można użyć truskawek, borówek, gruszki czy malin) i delikatnie wymieszaj.

4

Foremki do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je do 2/3 wysokości (będą rosły!). Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 – 25 minut (do uzyskania orzechowego koloru).

5

Wystudź przed jedzeniem.

Składniki

 100 g mąki owsianej
 100 g płatków owsianych
 50 g cukru
 250 ml kefiru
 2 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczka soli
 2 łyżeczka skórki otartej z cytryny
 1 jajko
 50 g schłodzonego klarowanego masła
 120 g rabarbaru
 ½ jabłka

Wskazówki

1

Rabarbar pokrój w kostkę.

2

Przesiej do miski mąkę (możesz zamienić mąkę owsianą na inną np. orkiszową lub pszenną) i wymieszaj ją z płatkami owsianymi (lub otrębami), proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką otartą z cytryny oraz odrobiną soli.

3

W oddzielnym naczyniu zmiksuj masło klarowane, dodając do niego jajko i kefir. Połącz zawartość obu misek, dodaj pokrojone drobno owoce (u mnie rabarbar i jabłko, ale można użyć truskawek, borówek, gruszki czy malin) i delikatnie wymieszaj.

4

Foremki do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je do 2/3 wysokości (będą rosły!). Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 – 25 minut (do uzyskania orzechowego koloru).

5

Wystudź przed jedzeniem.

OWSIANE MUFFINY Z RABARBAREM