Opcje drukowania:

PASTA KANAPKOWA Z WARZYW PIECZONYCH

Porcje1 Porcja

 2 marchewki
 1 pietruszka
 mały seler
 1 łyżki stołowe tahini
 1 łyżeczka musztardy (u mnie dość ostra domowa)
 1 łyżki stołowe oleju (u mnie zalewa z pomidorów suszonych)
 sól, pieprz, sok z cytryny natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha (czyli coś zielonego)
1

Warzywa włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez godzinę w temp. 200 st. C.

2

Następnie przestudź warzywa, obierz i zmiksuj w blenderze wraz z olejem oraz pastą sezamową (tahini).

3

Dopraw do smaku musztardą i dorzuć sporą garść „czegoś zielonego”.

4

Wymieszaj i wstaw do lodówki do całkowitego wystygnięcia.

5

Podawaj z pieczywem, krakersami, jako dip do pokrojonych warzyw, stosuj zamiast masła na kanapki.

uwaga,
6

Do tej pasty można użyć warzyw gotowanych np. z zupy (to bardzo ułatwia przepis i sprawia, że jest niezwykle ekonomiczny). Jest jednak jedno ALE – pamiętajmy, że różnica w smaku między warzywami gotowanymi a pieczonymi jest ogromna – na korzyść, oczywiście tych pieczonych. Smak i aromat z warzyw gotowanych przechodzi bowiem do naszego wywaru, w przypadku pieczenia zostaje on w środku. Dlatego zachęcam do pieczenia warzyw, w celu wykorzystania potencjału grzewczego piekarnika wykorzystaj go maksymalnie wstawiając obok foremkę z pasztetem, chlebem czy innymi warzywami (np. cebulą na zupę cebulową albo buraki, które zmiksujesz i dodasz do ciasta lub hummusu).