PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY KISZONEJ

Porcje1 Porcja

Warzywne pasztety, to coś co naprawdę lubię! Proste, szybkie, tanie, sycące, wypełnione warzywami i chrupiącymi pestkami – to doskonały pomysł na wartościowe II śniadanie lub lekką kolację. To także świetny pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki czy obiadu – przeczytaj więcej o tym jak nie marnować jedzenia!

Dziś zapraszam na pasztet z kiszoną kapustą! To jedno z tych połączeń smakowych, które naprawdę lubię. Kwaśny, z dodatkiem suszonych pomidorów oraz z kaszą jaglaną, którą mogłabym jeść pod każdą postacią.

składniki

 100 g suchej kaszy jaglanej
 300 g kapusty kiszonej
 6 pomidorów suszonych
 100 g koncentratu pomidorowego
 1 duża cebula
 2 łyżki stołowe oleju (np. z zalewy pomidorowej)
 ew. pół filiżanki pestek słonecznika
 kminek, ostra papryka, pieprz

sposób wykonania

1

Kaszę jaglaną wypłucz na sitku i przełóż do garnka, zalej 1,5 szklanki wrzątku i zagotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.

2

W tym czasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju, dodaj do cebuli posiekaną kapustę, pokrojone w paski suszone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut.

3

Podduszone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj blenderem na masę (nie musi być bardzo gładka) i wymieszaj z ugotowaną kaszą.

4

Dopraw kminkiem, ostrą papryką lub innymi ulubionymi ziołami i przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

5

Wystudź dokładnie przed wyjęciem z foremki.

źródło przepisu oryginalnego>>

Składniki

 100 g suchej kaszy jaglanej
 300 g kapusty kiszonej
 6 pomidorów suszonych
 100 g koncentratu pomidorowego
 1 duża cebula
 2 łyżki stołowe oleju (np. z zalewy pomidorowej)
 ew. pół filiżanki pestek słonecznika
 kminek, ostra papryka, pieprz

Wskazówki

1

Kaszę jaglaną wypłucz na sitku i przełóż do garnka, zalej 1,5 szklanki wrzątku i zagotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.

2

W tym czasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju, dodaj do cebuli posiekaną kapustę, pokrojone w paski suszone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut.

3

Podduszone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj blenderem na masę (nie musi być bardzo gładka) i wymieszaj z ugotowaną kaszą.

4

Dopraw kminkiem, ostrą papryką lub innymi ulubionymi ziołami i przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

5

Wystudź dokładnie przed wyjęciem z foremki.

PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I KAPUSTY KISZONEJ