Opcje drukowania:

PASZTET Z SOCZEWICY BARDZO WARZYWNY

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 20 minut

 1 szklanka suchej soczewicy
 2 marchewki
 2 cebule
 1 kawałek selera
 ¼ kalafiora
 ½ szklanka ziaren dyni
 ½ szklanka płatków owsianych
 ¼ szklanka oleju
 2 jaja
 3 ząbki czosnku
 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
1

Soczewicę ugotuj do miękkości z listkiem laurowym soląc dopiero pod koniec gotowania.

2

Pestki dyni namocz 2 szklankach gorącej wody.

3

Płatki owsiane zalej wodą i także pozostaw do namoczenia.

4

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na 2 łyżkach oleju dodając w połowie posiekany czosnek.

5

Marchewkę, pietruszkę i kalafiora zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

6

Odcedzone pestki dyni wraz z połową ugotowanej soczewicy zmiksuj w blenderze lub zmiel w maszynce do mielenia.

7

Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce i dopraw do smaku. Dodaj jajka.

8

Przełóż masę do foremki i piecz około 50 – 60 minut w temperaturze 180 st. C.

9

Przed krojeniem wystudź całkowicie.

uwagi
10

Do tego pasztetu możesz użyć dowolnego rodzaju soczewicy. Jeśli używasz soczewicy czerwonej nie ma konieczności mielenia jej, ona rozpadnie się podczas gotowania. Zieloną lepiej rozdrobnić po ugotowaniu miksując w blenderze lub przepuszczając przez maszynkę do mielenia.

11

Pasztet na zdjęciach jest bez jaj – jak widać trzyma formę, nie ma konieczności ich dodawania. Jednak, jak zwrócili uwagę moi testerzy pasztet bez jaj może się trochę kruszyć, nie będzie miał bardzo zwartej konsystencji. Jeśli Ci to nie przeszkadza lub jesteś na diecie wegańskiej/eliminacyjnej – śmiało pomiń jaja.