Opcje drukowania:

pasztet z wątróbki bez pieczenia

Porcje1 Porcja

 400 g wątróbki drobiowej
 120 g masła klarowanego
 1 mała cebula
 3 ząbki czosnku
 1 mała gruszka
 1 chlust whiskey (opcjonalnie)
 tymianek, sól, pieprz
1

Jeśli mamy czas, wieczorem dzień wcześniej zalewamy wątróbki mlekiem i wstawiamy na kilka/kilkanaście godzin do lodówki. Nie jest to konieczne, ale złagodzi nieco jej smak.

2

W garnku lub na dużej patelni podsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego posiekaną cebulę oraz czosnek wraz tymiankiem.

3

Po 3-4 minutach dodajemy startą na tarce gruszkę i dusimy kolejne 3 minuty.

4

Podsmażone składniki odsuwamy na bok patelni i dorzucamy umyte i osuszone wątróbki. Zwiększamy ogień i smażymy około 3 minuty (z zewnątrz mają być obsmażone, w środku pozostać delikatne).

5

Wątróbki mieszamy z cebulą i gruszką, wlewamy alkohol (whiskey - jeśli używamy) i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy minutę. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy z ognia.

6

Całość miksujemy blenderem na mus dodając resztę masła (masa będzie dość rzadka, ale w lodówce zgęstnieje).

7

Gotową masę przelewamy do miseczek lub doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do słoika zakręcając na gorąco - zamknięte w ten sposób mogę stać nieco dłużej w lodówce.

8

Doskonale smakuje z chrzanem i kiszonymi ogórkami.