PĘCZAK Z GRZYBAMI

Kategoria, TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas gotowania20 minut

Pomysł na szybki weekendowy obiad, kolację albo pracowy lunch do termosu? Proszę bardzo.

Dzisiejszy obiad sponsoruje brak czasu oraz zamknięte sklepy.

Bedzie krótko i szybko. Bez mięsa i bez nabiału. Jeśli wymienicie kaszę na np. gryczaną także bez glutenu 🙂

przeczytaj więcej o tym co dobrego kryje się w kaszy pęczak i dlaczego warto jeść grzyby.

składniki

 50 g kaszy pęczak
 3 pieczarki
 1 garstka suszonych grzybów
 1 łyżka oliwy
 ¼ sztuk cebuli
 natka pietruszki i świeże warzywa do podania

sposób wykonania

1

Grzyby suszone umyj i namocz w niewielkiej ilości wody.

2

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.

3

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oliwie.

4

Dodaj pokrojone pieczarki i namoczone grzyby pokrojone w paski.

5

Duś kilka minut doprawiając do smaku. Pod koniec wlej wodę z moczenia grzybów i wymieszaj całość z ugotowaną do miękkości kaszą.

6

Podaj ze świeżymi warzywami, całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Składniki

 50 g kaszy pęczak
 3 pieczarki
 1 garstka suszonych grzybów
 1 łyżka oliwy
 ¼ sztuk cebuli
 natka pietruszki i świeże warzywa do podania

Wskazówki

1

Grzyby suszone umyj i namocz w niewielkiej ilości wody.

2

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.

3

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oliwie.

4

Dodaj pokrojone pieczarki i namoczone grzyby pokrojone w paski.

5

Duś kilka minut doprawiając do smaku. Pod koniec wlej wodę z moczenia grzybów i wymieszaj całość z ugotowaną do miękkości kaszą.

6

Podaj ze świeżymi warzywami, całość posyp posiekaną natką pietruszki.

PĘCZAK Z GRZYBAMI