PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Kategoria, , , TrudnośćŁatwy

Porcje1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania10 minutCzas całkowity15 minut

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na obiad  w kwadrans. Szybkie, smakowite, zdrowe i do tego z produktów, które spokojnie mogą leżakować w kuchni miesiącami…  Czego chcieć więcej? To idealny obiad na zabiegany poniedziałek, leniwą niedzielę, sprzątanie lodówki czy na wypadek niespodziewanych (a głodnych) gości. To w końcu fantastyczna propozycja dla miłośników makaronu!

Spróbujcie!

U mnie główną rolę odgrywają pestki dyni (wciąż mam ich spory nadmiar), ale możesz je zamienić na pestki słonecznika lub orzechy np. włoskie lub pini. Do tego suszone pomidory wraz z olejem w którym się moczyły lub świeża oliwa, jeśli używasz pomidorów bez zalewy (jak ja). Dużo czosnku i świeżo zmielony czarny pieprz.

składniki

 6 łyżki stołowe pestek dyni
 ½ szklanka suszonych pomidorów
 6 łyżki stołowe oliwy
 3 ząbki czosnku
 świeżo zmielony pieprz, ew. sól

sposób wykonania

1

Jeśli używasz pomidorów bez zalewy pokrój je w paski i zalej oliwą, aby trochę zmiękły. W przypadku pomidorów w oliwie – wystarczy je pokroić na nieco mniejsze części.

2

Pestki lub orzechy upraż na suchej patelni.

3

Czosnek obierz i pokrój na mniejsze cząstki.

4

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub wysokim wąskim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego).

5

Zmiksuj całość na gładką masę i dopraw do smaku.

6

W szczelnie zamkniętym słoiku pesto może stać w lodówce nawet 4 tygodnie.

Inny pomysł na pesto, to pesto zielone z rukoli – zapraszam po przepis: pesto z rukoli>>

Pesto czerwone wykorzystałam (do spółki z bryndzą) jako farsz do zielonych naleśników>>

Składniki

 6 łyżki stołowe pestek dyni
 ½ szklanka suszonych pomidorów
 6 łyżki stołowe oliwy
 3 ząbki czosnku
 świeżo zmielony pieprz, ew. sól

Wskazówki

1

Jeśli używasz pomidorów bez zalewy pokrój je w paski i zalej oliwą, aby trochę zmiękły. W przypadku pomidorów w oliwie – wystarczy je pokroić na nieco mniejsze części.

2

Pestki lub orzechy upraż na suchej patelni.

3

Czosnek obierz i pokrój na mniejsze cząstki.

4

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub wysokim wąskim naczyniu (jeśli używasz blendera ręcznego).

5

Zmiksuj całość na gładką masę i dopraw do smaku.

6

W szczelnie zamkniętym słoiku pesto może stać w lodówce nawet 4 tygodnie.

PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW