Opcje drukowania:

PIECZONE PIEROGI Z MĄKI ORKISZOWEJ

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania1 godzina 30 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity2 godziny

 200 g mąki orkiszowej
 150 g masła
 1 szczypta drożdży instant
 60 ml jogurtu lub śmietany
 sól, pieprz, ew. zioła
ciasto na pierogi
1

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj przyprawy (wymieszaj) oraz pokrojone w kostkę masło i jogurt. Zagnieć dokładnie, ale dość szybko (aby nie rozgrzać zbytnio masła). Ulep z ciasta kulę i zawiń w torebkę. Schowaj do lodówki na około godzinę.

2

Następnie rozgrzej piekarnik do 180 st. C

3

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na niezbyt cienki placek, wycinaj koła dużą szklanką lub miseczką (średnica około 10-14 cm).

4

Na środek każdego placka nałóż nadzienie pozostawiając brzeg o szerokości około 1-2 cm. Sklejaj pierogi szczelnie i kładź na blachę wysmarowaną olejem.

5

Przed pieczeniem można posmarować pierogi z wierzchu rozbełtanym żółtkiem z odrobiną mleka i posypać np. sezamem lub makiem.

6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

farsz do pierogów
7

W czasie gdy ciasto się chłodzi w lodówce zrób farsz.

8

WEGE ugotuj soczewicę (na podane proporcje ciasta 100 g suchej) i wymieszaj z kilkoma podsmażonymi grzybami, pokrojonymi drobno pomidorami suszonymi oraz kostką pokruszonego serem feta, dopraw papryczką chilli

9

MIĘSNY podsmaż dużą posiekaną cebulę i przestudź ją, wymieszaj z 200 g mielonego mięsa oraz garścią kapar i 2 ugotowanymi i pokruszonymi/pokrojonymi ziemniakami oraz filiżanką startego sera cheddar (lub innego wyrazistego w smaku, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

10

TWÓJ MIX pełna dowolność, najlepsze farsze to te stworzone w wyniku sprzątania lodówki.