Opcje drukowania:

PIERNICZKI KORZENNE TRADYCYJNE

Porcje1 Porcja

 ½ kg mąki
 100 g masła klarowanego (lub ew. oleju kokosowego)
 50 g cukru
 200 g miodu
 2 jaja
 ½ łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 przyprawy wg. uznania (ja komponuję samodzielnie mieszankę składającą się z gałki muszkatołowej, goździków, dużej ilości suszonego imbiru, dużej ilości pieprzu czarnego, cynamonu i kardamonu) można też dać gotowe opakowanie sklepowej mieszanki
1

Jaja ubijamy z cukrem (można na parze – cukier się wtedy szybciej rozpuści), do upłynnionego na ogniu miodu dodajemy masło i przyprawy – mieszamy dokładnie i studzimy.

2

Do dużej miski przesiewamy mąki i proszek, dodajemy ubite jaja, ostudzony miód i rozpuszczoną w łyżce wody sodę.

3

Ciasto dokładnie zagniatamy i szybko wyrabiamy aż będzie gładkie. Tak przyrządzone ciasto odstawiamy do schłodzenia na minimum godzinę (można na całą noc lub nawet kilka dni).

4

Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, każdy z nich wałkujemy i wycinamy ciastka o dowolnych kształtach.

5

Układamy na blasze w niewielkich odstępach (trochę urosną), możemy posmarować roztrzepanym białkiem jaja lub żółtkiem, nabiorą wtedy pięknego koloru.

6

Każdą partię pierniczków pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

7

Po ostudzeniu zamykamy w szczelnie zamykanych metalowych puszkach lub słoikach i cierpliwie czekamy na święta.

uwaga,
8

jeśli potrzebujecie więcej pierniczków, bo planujecie obdarować nimi znajomych lub rodzinę od razu zróbcie z podwójnej porcji.