Opcje drukowania:

PIERNIK Z KONFITURĄ FIGOWĄ

Porcje1 PorcjaCzas przygotowania20 minutCzas gotowania2 godzinyCzas całkowity2 godziny 20 minut

 70 g płatków z amarantusa
 150 g mąki kukurydzianej
 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 400 g konfitury z fig
 200 ml mleka lub napoju roślinnego
 4 jajka
 2 łyżki stołowe miodu
 100 g cukru
 200 g masła
 1 jabłko
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 3 łyżki stołowe kakao
 przyprawy korzenne (po 1 łyżeczce imbiru, cynamonu, ew. opakowanie przyprawy piernikowej)
1

Wszystkie mąki i płatki zmieszaj ze sobą (mix mąk i płatków można zastąpić 300 g mąki pełnoziarnistej) dodaj proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawy – wymieszaj.

2

W oddzielnej misce połącz konfiturę figową (można użyć wiśniowej) ze startym na tarce jabłkiem.

3

Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Następnie dodawaj stopniowo jajka (wciąż miksując), a na koniec wlej powoli mleko. Do powstałej masy wmieszaj łyżką konfiturę z jabłkiem oraz połącz całość z mieszanką mąk.

4

Przelej ciasto do natłuszczonej foremki i piecz około 2 godziny w temperaturze 150 st. C